Comisii Senat, raport favorabil iniţiativei pentru recuperarea mai rapidă a permisului auto

Autor: Diana Grigore, Mediafax Postat la 29 octombrie 2018 26078 afişări

Comisii Senat, raport favorabil iniţiativei pentru recuperarea mai rapidă a permisului auto

Comisiile juridică pentru apărare ale Senatului au dat, marţi, raport comun favorabil iniţiativei legislative care reglementează perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice şi a condiţiilor în care este făcută suspendarea, prevăzute în legislaţia actuală.

Iniţiativa legistativă înregistrată la Senat, primă Cameră sesizată, propune modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Rezervă-ţi locul la Forumul de Francize din 1 Noiembrie şi pleacă acasă cu o idee de business de milioane!

„Măsura legislativă propusă are ca obiect de reglementare clarificarea perioadelor de suspendare a dreptului de a conduce pe drumurile publice şi a condiţiilor privind suspendarea, prevăzute de legislaţia în vigoare. Prin instituirea acestui mecanism de reducere a perioadelor de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, se acordă posibilitatea cetăţenilor de a-şi recupera, în anumite condiţii, dreptul de a conduce/permisul, pentru anumite fapte, limitiativ prevăzute de lege, degrevând instanţele de judecată de plângeri contravenţionale. De asemenea, prin măsura propusă se are în vedere gradualitatea sancţiunilor, cetăţeanul putând să îşi recupereze dreptul de a conduce, cu o suspendare pentru o perioadă mai scurtă, în anumite condiţii, fără a mai apela la instanţă, fără costuri şi avocaţi”, arată iniţiatorii în expunerea de motive a proiectului de lege.

Comisia juridică şi cea pentru apărare din Senat au dat raport comun favorabil proiectului de lege, cu amendamente admise.

Una dintre modificările aduse în cadrul şedinţei comune a celor două Comisii prevede că perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce se reduce, la cererea titularului, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiţii: „a fost declarat admis la testul de verificare a cunoaşterii regulilor de circulaţie, a obţinut permisul de conducere cu cel puţin un an înainte de săvârşirea faptei”.

Un alt amendament al propunerii legislative prevede ză perioade de suspendare se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, dacă "depăşirea vitezei maxime admise pe sectorul de drum respectiv şi pentru categoria din care face parte autovehiculul condus este cu 50 km/h".

De asemenea, în cazul săvârşirii a două sau a mai multor contravenţii care atrag şi suspendarea exercitării dreptului de a conduce, constatate prin acelaşi proces-verbal, perioada de suspendare se calculează "prin însumarea perioadelor prevăzute pentru fiecare faptă, fără ca aceasta să depăşească 90 de zile", conform altei modificări.

O altă prevedere adoptată în comisii arată; "Când persoana căreia i-a fost reţinut permisul de conducere pentru o faptă prevăzută cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce săvârşeşte, în perioadă în care are drept de circulaţie, o nouă contravenţie pentru care dispune suspendarea exercitării dreptului de a conduce, se aplică suprapunerea perioadelor de suspendare dispuse pentru fiecare contravenţie".

Guvernul României a anunţat că nu susţine adoptarea proiectului de lege.

Senatul este prima Cameră sesizată pentru propunerea legislativă, Camera Deputaţilor fiind decizională în acest caz.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PERMIS CONDUCERE,
SENAT,
AUTO

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.