Comisia Europeană acordă României un ajutor de 8,5 milioane de euro în urma inundaţiilor din 2014

Autor: Catalina Mihai Postat la 09 aprilie 2015 51 afişări

Comisia Europeană a acordat României ajutoare în valoare de 8,5 milioane de euro, în urma inundaţiilor din 2014, când au fost afectate infrastructurile de transport, apă, energie şi comunicaţii, precum şi locuinţe şi ferme, potrivit unui comunicat CE.

Cele 8,5 milioane de euro vizează acoperirea parţială a costurilor aferente operaţiunilor de urgenţă de reabilitare în urma inundaţiilor, precizează Comisia Europeană.

Aceste ajutoare vor contribui îndeosebi la refacerea unor infrastructuri şi servicii vitale, vor rambursa costul operaţiunilor de urgenţă şi de salvare şi vor acoperi o parte din costurile aferente curăţării regiunilor sinistrate.

În mai 2014, România a fost afectată de inundaţii la scară largă care au adus daune infrastructurilor de transport, apă, energie şi comunicaţii, precum şi locuinţelor şi fermelor. Inundaţiile au afectat 30 din cele 42 de judeţe ale României, determinând evacuarea localnicilor şi provocând pierderi majore în diferite sectoare ale economiei. Mulţi fermieri şi-au pierdut culturile de pe terenurile cultivate, animalele lor fiind înecate, iar drumurile forestiere de acces au fost distruse de ruperea unor baraje. Mai multe şcoli, spitale, clădiri publice şi bunuri culturale au fost inundate.

Tot în cursul anului trecut, în iulie şi august, precipitaţiile abundente, inundaţiile şi alunecările de teren au afectat peste 126.000 de locuitori din cinci judeţe ale regiunii Sud-Vest Oltenia. Peste 2.300 de locuinţe, 20 de şcoli, 9 grădiniţe şi 11 biserici au suferit daune, s-au rupt diguri şi baraje şi au fost afectate drumuri, poduri, staţii de epurare a apelor şi sisteme de canalizare. De asemenea, mulţi fermieri au suferit pierderi uriaşe de producţie, potrivit cererii de ajutor transmisă de Bucureşti Comisiei.

Totodată, CE a acordat 56 de milioane de euro Italiei, ca urmare a faptului că, în octombrie şi noiembrie 2014, cinci regiuni italiene s-au confruntat cu evenimente meteorologice nefavorabile repetate, cu ploi abundente care au dus la inundaţii, torente noroioase şi alunecări de teren.

În februarie 2015, autorităţile italiene au solicitat ajutoare financiare din Fondul de solidaritate, raportul lor prezentând în detaliu efectele devastării, în special în Liguria, unde râurile au ieşit din albii, podurile şi străzile au fost inundate, iar sectorul economic şi sectoarele de producţie au suferit daune masive în multe oraşe, mici şi mari, precum Genova. În total, numărul victimelor catastrofei s-a ridicat la 11, iar 3.000 de persoane au trebuit evacuate.

Şi Bulgaria va primi ajutoare în valoare de 1,98 milioane de euro după ce regiunea Severozapaden - una dintre cele mai puţin dezvoltate regiuni ale UE - a suferit foarte mult din cauza inundaţiilor din vara anului 2014. Potrivit raportului inclus în cererea de ajutor, au fost inundate 700 de locuinţe şi clădiri publice, precum şi şosele principale şi ferme, iar peste 800 de persoane au fost evacuate. Infrastructurile pentru energie, apă şi transport, precum şi clădiri publice, bunuri din patrimoniul cultural şi arii naturale protejate au suferit daune grave.

Ajutoarele au fost acordate din Fondul de solidaritate al Uniunii Europene.

"Fondul de solidaritate al UE este unul dintre cele mai puternice simboluri ale solidarităţii noastre în vremuri de restrişte. În multe cazuri, ajutoarele financiare propuse prin decizia de azi (joi - n.r.) vor ajuta la refacerea unora dintre cele mai puţin dezvoltate regiuni ale Europei, demonstrând, totodată, solidaritatea Uniunii Europene cu cele 130 000 de persoane afectate care trebuie să facă faţă consecinţelor unor inundaţii devastatoare", a declarat comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu, citată în comunicat.

Alocarea anuală totală disponibilă pentru Fondul de solidaritate în 2015 este de 541,2 milioane de euro. Prin adăugarea restului alocării din anul precedent, cuantumul total disponibil în Fondul de solidaritate în 2015 se ridică la peste 895 de milioane de euro.

Contribuţia financiară a fondului este calculată pe baza daunelor directe totale rezultate în urma unei catastrofe. Aceste ajutoare pot fi utilizate doar pentru operaţiuni de urgenţă şi de recuperare esenţiale.

Fondul a fost instituit pentru a sprijini statele membre şi ţările candidate prin oferirea de ajutoare financiare în urma unor catastrofe naturale majore.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CE,
ROMÂNIA,
AJUTOR
/actualitate/comisia-europeana-acorda-romaniei-un-ajutor-de-8-5-milioane-de-euro-in-urma-inundatiilor-din-2014-14115094
14115094
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.