Proprietarii de apartamente, prea optimişti în ianuarie, au redus preţurile cu 10,5% până în martie

Autor: Cristina Cuncea Postat la 08 aprilie 2015 239 afişări

Proprietarii din Bucureşti au redus preţurile solicitate pentru apartamentele scoase la vânzare cu până la 10,5% în martie faţă de ianuarie, aşteptările vânzătorilor la început de an fiind diferite de realitatea pieţei, au declarat reprezentanţii firmei de consultanţă imobiliară HomeFinders.

"În 2015, vânzătorii de apartamente din Bucureşti au solicitat în ianuarie preţuri cu până la 10,5% mai mari decât în luna martie. Optimismul proprietarilor de la început de an se poate explica prin faptul că în ianuarie, aceştia văd oportunitatea de a stabili un nivel mai ridicat al preţurilor apartamentelor, în contextul creşterii pieţei rezidenţiale din anul anterior. Pe parcursul lunii ianuarie, ei se confruntă cu realitatea pieţei, diferită de aşteptările lor. În prezent, piaţa rezidenţială a Capitalei este mai echilibrată din punctul de vedere al raportului calitate - preţ şi nu poate susţine creşteri mari la nivelul preţurilor", au precizat consultanţii firmei.

Potrivit HomeFinders, preţul mediu solicitat de proprietarii de apartamentele din zonele semicentrale, centrale şi de nord din Bucureşti era 76.000 de euro, însă în luna februarie, proprietarii au solicitat preţuri în medie cu 13% mai mici decât în ianuarie, respectiv de 66.500 de euro. În martie, preţul mediu a crescut uşor la 68.000 de euro, însă, raportat la preţul solicitat în ianuarie, acela de 76.000 de euro, acest preţ este cu 10,5% mai mic.

O evoluţie similară a preţurilor din primul trimestru s-a înregistrat şi în anul anterior. Comparativ cu prima lună a anului, februarie 2014 a atras o scădere a preţului mediu solicitat de 8,21%. Astfel, în 2014, preţul median a scăzut de la 73.000 de euro în ianuarie la 67.000 de euro în februarie. Dar, comparativ cu trimestrul I 2015, tendinţa descendentă a preţurilor s-a menţinut şi în luna martie, când preţul median a scăzut la 65.000 de euro.

"Deşi luna februarie a acestui an a atras o scădere semnificativă la nivelul preţurilor, preţurile medii ale apartamentelor din zonele semicentrale, centrale şi de nord au înregistrat o creştere de 2,68% în primul trimestru al anului 2015, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, de la 68.333 de euro anul trecut la 70.166 anul acesta. Astfel, pentru zonele centrale, semicentrale şi de nord se confirmă tendinţa uşoară de creştere a preţurilor solicitate de proprietari, înregistrată încă de anul trecut", apreciază sursa citată.

Fenomenul de optimism din luna ianuarie se regăseşte şi în zonele mărginaşe ale Bucureştiului, unde preţul median solicitat de proprietari în prima luna din 2015 a fost cu 4,44% mai mare decât preţul median la nivelul trimestrului. Dar, spre deosebire de zonele semicentrale, centrale şi de nord, acest segment de piaţă a înregistrat un trend descendent la nivelul preţurilor solicitate în primele trei luni ale anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă preţul median al unui apartament situat într-o zonă mărginaşă a Capitalei era de aproximativ 53.000 de euro în trimestrul unu 2014, anul acesta, preţul mediu din primul trimestru este de 51.700 de euro, cu 2,45% mai mic.

Optimismul vânzătorilor de apartamente la început de an se transpune şi în numărul de oferte scoase pe piaţă. În primul trimestru al anului 2015, cel mai mare număr de oferte s-a înregistrat în luna ianuarie, respectiv 3.879. Numărul de oferte a scăzut în luna februarie cu 18,89%, până la 3.146, iar în martie s-a consemnat o altă scădere, de 4,41%, comparativ cu februarie.

Volumul de oferte înregistrat la nivelul întregii pieţe rezidenţiale a Capitalei în primul trimestru din 2015 a crescut cu 19,01% comparativ cu volumul ofertelor din aceeaşi perioadă a anului trecut. Astfel, în primele trei luni ale anului 2015 au fost scoase pe piaţă 10.032 de apartamente.

"Dacă optimismul de început de an al vânzătorilor de apartamente se poate observa la nivelul întregii pieţe rezidenţiale a Capitalei, trendul ascendent al preţurilor din primul trimestru al acestui an se manifestă doar în cazul apartamentelor din zonele semicentrale, centrale şi de Nord. Această evoluţie diferită a preţurilor mediane ale apartamentelor, solicitate de proprietari în trimestrul I, pentru zonele de la periferie versus zonele semicentrale, centrale şi de Nord, ne reconfirmă divizarea pieţei rezidenţiale a Capitalei în două segmente de piaţă cu evoluţii distincte", a declarat Paul Ghinea, managing partner HomeFinders.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
LOCUINŢE,
PREŢURI,

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

/actualitate/proprietarii-de-apartamente-prea-optimisti-in-ianuarie-au-redus-preturile-cu-10-5-pana-in-martie-14113107
14113107
comments powered by Disqus
ZF.ro
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani. Vârsta de pensionare a fost redusă cu 8 ani
Mai aveţi zile de concediu de anul trecut şi vreţi să nu le pierdeţi? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de odihnă neefectuată
Mediafax
Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea, Iohannis se opune Pro şi contra paşaportului Covid. Tot mai mulţi lideri europeni sunt de acord cu ideea, Iohannis se opune
VIDEO Descoperiri majore, care „vor rescrie istoria”, la situl arheologic Saqqara din Egipt
MonitorulApararii
2021, an decisiv pentru marina Turciei. Primeşte primul portelicopter, prima fregată şi primul submarin realizate indigen, dar şi torpile şi rachete antinavă 2021, an decisiv pentru marina Turciei. Primeşte primul portelicopter, prima fregată şi primul submarin realizate indigen, dar şi torpile şi rachete antinavă
Afacerea SolarWinds, volumul 3: intervenţia informatică imediată
MonitorulPartidelor
Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat Dominic Fritz: A treia oară n-am scăpat
Tomac, despre Năsui şi Ciucu: Pretinşi politicieni moralişti. Justificare ieftină şi micime
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu ŞUHAN Bani din vaccin
Comentariu Valeriu Şuhan: Mă vaccinez, dar când şi unde ?!

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.