Ciprul, terenul unui război rece în care şi Biserica luptă pentru bani, iar Rusia pentru păstrarea la adăpost a averilor oligarhilor

Autor: Bogdan Cojocaru Postat la 31 ianuarie 2013 24 afişări

Ciprul, o mică economie din zona euro, dar prea mare pentru a fi lăsată să se prăbuşească, este pe cale să obţină ceea ce vrea, un ajutor financiar internaţional pentru băncile sale, iar „salvatorii“ vor fi Europa şi Rusia. Miza este, pentru Bruxelles, integritatea uniunii monetare, iar pentru Moscova banii oligarhilor, un avanpost la Marea Mediterană şi în zona euro şi vaste rezerve de gaze naturale. În această luptă de „salvare“ şi Biserica îşi urmăreşte interesul şi a cerut ajutor Rusiei.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, şeful Bisericii Ortodoxe a Ciprului, i-a cerut omologului rus de la Moscova să încerce să-l convingă pe preşedintele rus Vladimir Putin să acorde Ciprului un nou împrumut de urgenţă, după cel de 2,5 miliarde euro oferit de Moscova în urmă cu 13 luni, scrie Bloomberg. O mare parte din ajutorul pe care Nicosia l-ar obţine de la creditorii internaţionali ar ajunge la bănci. Biserica din Cipru controlează 28% din a treia bancă cipriotă ca mărime, Hellenic Bank. La 15 ani de la propriul default, Rusia pare că este trasă în eforturile Bruxellesului de a ţine intactă zona euro din cauza legăturilor financiare pe care această ţară le are cu Ciprul.

Alte stiri pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ciprul-terenul-unui-razboi-rece-in-care-si-biserica-lupta-pentru-bani-iar-rusia-pentru-pastrarea-la-adapost-a-averilor-oligarhilor-10534754
10534754
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.