Ciolacu: Nu mai suport cuvântul „excepţii”. Mie mi s-a acrit de acest cuvânt

Autor: Laura Buciu Postat la 26 septembrie 2023 36 afişări

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, că nu va creşte nicio taxă şi că românii de rând nu vor fi afectaţi de reforma fiscală. În schimb, el a spus că nu vor mai fi „excepţii” „Am distrus această ţară cu 5000 de excepţii”. Ciolacu spune că „excepţiile” înseamnă 75 de miliarde lei anual.

Ciolacu: Nu mai suport cuvântul „excepţii”. Mie mi s-a acrit de acest cuvânt

Întrebat, luni seara, la Antena 3 CNN, despre creşterea TVA cu 1 sau 2 procente, Ciolacu a spus că nu va exista aşa ceva.

„Există nişte raporarte de la Banca Mondială, de la FMI, de la Comisia Europeană unde există anumite recomandări. Un singur lucru m-a întrebat doamna preşedinte a Comisie, Ursula von der Leyen: „Marcel, ce venituri din PIB are România?”. Şi i-am zis fără nicio reţinere: „Cele mai mici din UE, respectiv 27%”. Plecăm dde la această cifră. Nu o să cresc TVA, nu o să cresc TVA la alimente şi la medicamente. Ar aduce austeritate adevărată. (...) Trebuie să învăţăm din greşelile făcute atunci. În 2010 am tăiat 25% din veniturile oamenilor, am prăbuşit consumul şi mai mult – am mărit TVA de la 19% la 24%. În momentul acela am distrus toată puterea de cumpărare a românilor. De fapt, am transmis aceeaşi povară la toată lumea, indiferent de veniturile pe care le avem. O creştere a TVA cu un punct procentual îţi aduce 0,5% în plus la inflaţie. E pentru prima dată după o lună de zile de când am fost numit prim-ministru am rueşit să avem TVA cu o singură cifră şi o să menţinem prin toate măsurile. Nimeni nu ne-a impus nimic”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu a mai spus că nu se mai măreşte nicio taxă, dar dispar excepţiile.

„Noi am venit cu un pachet pe taote cele trei paliere. Nu poţi să reglezi anumite măsurifiscale şi veniturile bugetare dacă nu te uiţi la toate palierele. Noi avem excepţii. Eu nu mai suport cuvântul „excepţii”. De când sunt prim-ministru mie mi s-a acrit de acest cuvânt. Cu cât îmi vin mai multe informaţii de la Finanţe cu privire la excepţii la excepţii... nu se poate aşa ceva. Am distrus această ţară prin 5000 de excepţii într-o sută de acte normative. Niciuinde în lume... Noi dorim acum să accedem la OECD. Intrăm în rândul ţărilor dezvoltate. E mai important decât Schengen din punct de vedere economic. (...) Este foarte important. Eu nu am introdus taxe noi, am scos din excepţii. Nu ami suportă statul român excepţiile. Intervii punctual cu excepţii. Peste tot se întâmplă aşa în lume. E ca perfuzia când eşti bolnav. Îţi pun perfuzia, nu te las să mori, dar când te simţi pe picioarele tale îţi scot perfuzia şi te las să te descurci”, afirmă premierul.

Acesta a precizat că „excepţiile” înseamnă 75 de miliarde de lei anual, iar evaziunea fiscală în România înseamnă 160 de miliarde.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
minister,
reorganizare,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.