Cine poate să studieze în afara ţării şi cât costă studiile peste hotare

Autor: Ioana Mihai-Andrei Postat la 18 februarie 2016 1663 afişări

Cei care doresc să studieze în străinătate vor avea ocazia să discute cu reprezentanţii unora din cele mai importante universităţi, colegii şi licee internaţionale la cel mai important târg educaţional al anului. World Education Fair va fi organizat în acest week-end la hotelul Radisson Blu, unde sunt aşteptaţi peste 5000 de vizitatori, în cele două zile în care se desfăşoară. Vizitatorii vor avea ocazia să discute cu reprezentanţii a 90 de instituţii de învăţământ din toată lumea despre ofertele de studii universitare, mastere, MBA, studii liceale, dar şi tabere academice de limbi străine.

Cine poate să studieze în afara ţării şi cât costă studiile peste hotare

Târgul este singurul de acest gen organizat în ţara noastră şi va avea loc şi în Constanţa şi Craiova. Evenimentul este destinat părinţilor şi copiilor care sunt interesaţi de studii în afara ţării. “Practic, sub emblema Educaţie 360, la World Education Fair, se vor putea accesa informaţii despre toate zonele educaţionale cu care un tânăr vine în contact atunci când doreşte să studieze în afară. Şi aici vorbim de informaţii despre tabere academice, prin care tinerii se pot acomoda cu limba şi sistemul din străinătate. Apoi, vizitatorii pot lua contact cu ofertele educaţionale ale celor mai prestigioase licee şi colegii internaţionale. În cele din urmă, tinerii care vor să urmeze programe de licenţă, master sau MBA în străinătate vor avea aici toate informaţiile direct de la sursă, inclusiv cele legate de burse de studii şi împrumuturi”, declară Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi, IntegralEdu.

În prezent  sunt peste 45.000 tineri români care studiază în străinătate, la diverse nivele educaţionale, licee sau universităţi, iar numărul acestora este în creştere cu aproximativ 20% pe an. Conform statisticilor IntergralEdu, tinerii români care pleacă să studieze în afară aleg în ordine următoarele domenii universitare de studiu: IT, business management, media si comunicare, management hotelier şi inginerie.

În ceea ce priveşte “destinaţiile” universitare ale tinerilor români, topul este dominat de Marea Britanie cu Coventry, Greenwich, Lancaster, urmată de Olanda (The Hague University of Applied Sciences) şi Danemarca (VIA University). “1 din 3 tineri care vin la noi setaţi pe o anumită universitate din afară ajung să îşi modifice radical opţiunile după discuţiile cu consultanţii noştri, chiar şi în sensul schimbării domeniului de studiu. Este foarte important ca tinerii care doresc să studieze în străinătate să îşi facă o evaluare a resurselor şi bagajului academic înainte de a porni pe acest drum. Din acest motiv, încă din primele clase de liceu, este esenţială discuţia cu un consultant educaţional care să facă o evaluare profesională a tânărului înainte ca acesta să decidă ce profesie să îmbrăţişeze şi unde să se pregătească pentru aceasta”, precizează Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi, IntegralEdu.

Creşterea procentului de tineri care studiază în afara ţării de cetăţenie a devenit un fenomen pan european, odată cu armonizarea strategiilor educaţionale la nivelul Uniunii Europene. Universităţile şi-au adaptat ofertele educaţionale şi şi-au deschis mai larg porţile pentru cetăţenii de alte naţionalităţi, fie că vin tot din zona de vest sau din partea de est a Europei. “Pentru un tânăr român absolvent de liceu, studiul universitar în străinătate a ieşit de ani buni din zona inaccesibilă. Adică facultăţile din vest nu mai sunt dedicate doar elitelor sau celor cu posibiliăţi materiale consistente. Practic, orice tânăr care doreşte să facă acest pas şi a luat chiar şi o notă mai mică la Bacalaureat, poate să studieze în afară. Doar că trebuie să ştie să caute universitatea care i se potriveşte, iar aici revenim la importanţa rolului unui consultant educaţional, care îl poate direcţiona. Totodată este important ca tinerii care doresc să plece la studii în străinătate, să înceapă pregătirea cu 3-4 ani înainte şi pregătirea dosarului cu cel puţin un an înainte de începerea studiilor. Majoritatea universităţilor, după deadline-urile setate, ramân însă cu locuri disponibile, prin urmare, tinerii români care au pierdut prima şansă de admitere, pot încerca şi pe ultima sută de metri”, adaugă Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi, IntegralEdu.

Pe lângă evaluarea profesională, tânărul şi familia sa trebuie să fie conştienţi de implicaţiile financiare ale unui astfel de traseu. “În ciuda percepţiei generale, costurile studiilor în străinătate au devenit foarte accesibile în ultimii ani, graţie sistemelor de burse şi împrumuturi acordate de diverse state. Costurile mai mari, care nu sunt luate în calcul de multe ori, vin din acoperirea traiului zilnic. Şi aici vorbim de o medie cuprinsă între 8.000 şi 12.000 euro pe an, care acoperă chiria, biletele de avion, asigurarea de sănătate şi banii de buzunar, pentru o ţară din UE”, explică Ana Maria Papp, Manager Departament Universităţi, IntegralEdu.

Taxele de şcolarizare pentru studii universitare pot fi acoperite prin împrumuturi oferite de guvernele statelor respective, cum se întâmplă, de exemplu, în Marea Britanie şi Olanda. În acelaşi timp, ţările nordice nu percep taxe de şcolarizare pentru cetăţenii UE, însă nivelul de admitere este competitiv, iar numărul de locuri limitat.

În Marea Britanie taxele de şcolarizare pot ajunge la 9000 de lire pe an, iar în Scoţia la 1820 lire. Ambele sunt acoperite de împrumuturi acordate de stat, iar criteriile de eligibilitate sunt uşor de atins. În schimb întregul proces de acordare poate fi descuranjant uneori din cauza procedurilor. În Olanda taxele de şcolarizare ajung la 1984 euro pe an, care pot fi acoperite prin intermediul unui împrumut. Atât Marea Britanie cât şi Olanda au condiţii de rambursare rezonabile. Cei care sunt interesaţi de studii în Marea Britanie trebuie să cunoască faptul că pe lângă taxele de şcolarizare, se adaugă costul cu cazarea, care poate varia între 4000 şi 6500 lire pe an şi banii de buzunar, pentru care trebuie avută în vedere o sumă care începe de 300 – 500 lire pe lună.

Din 2016, studenţii români îşi pot finanţa şi studiile postuniversitare sau MBA în Marea Britanie cu împrumuturi acordate de Guvernul Britanic şi Departamentul de Business Inovation. Mai precis, începând cu anul universitar 2016 – 2017, s-a aprobat acordarea de împrumuturi şi pentru programele postuniversitare sau de MBA pentru studenţii români. Valoarea maximă a unui împrumut pentru studii postuniversitare în Marea Britanie este de 10.000 de lire sterline şi este valabilă pentru toate programele şi formele de învăţământ.

IntegralEdu este cel mai important consultant educaţional din România pentru studii în afara ţării. Grupul de firme INTEGRAL are o experienţă internaţională de peste 24 de ani în consilierea elevilor, părinţilor şi a tuturor celor interesaţi de alegerea celor mai bune programe educaţionale şi instituţii de învăţământ din străinătate, studii gimnaziale, liceale, universitare şi centre de limbi străine. Prezentă în România din anul 2008, IntegralEdu este cea mai mare companie de consultanţă în educaţie la nivel local şi reprezintă peste 500 de instituţii de învăţământ de top din Europa şi SUA. IntegralEdu organizează cele mai mari târguri de consultanţă educaţională pentru studii în străinătate în cadrul cărora elevii, studenţii şi părinţii acestora au ocazia să întâlnească reprezentanţii unor şcoli şi universităţi de prestigiu din întreaga lume.

Vizitatorii vor găsi la World Education Fair şi cea mai completă oferă de tabere educaţionale pentru copii şi tineri de toate vârstele, dar şi pentru adulţi. Mai mult, organizatorii au pregătit oferte de tabere educaţionale care pot fi rezervate direct la târg, din peste 300 de oferte din Europa si America de Nord. EduTaberele individuale în străinătate vor avea la târg discount-uri de la 5% pana la 20%, valabile doar in cadrul evenimentului. Vedeti AICI centrele de limbi straine participante.

Cei interesaţi de studii gimnaziale sau liceale în străinătate pot discuta cu reprezentanţii unora dintre cele mai bune instituţii de tip boarding sau college. De asemenea se va putea discuta şi despre bursele pe care le oferă tinerilor români.

La World Education Fair vor aea loc întâlniri cu universităţi prestigioase din Europa şi SUA, discuţii individuale şi sprijin din partea consultanţilor IntegralEdu în tot procesul de alegere corectă, aplicare şi pregătire pentru viitoarele studii. Vor fi prezente universităţi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Italia, Austria, Estonia, Spania şi Belgia. Vezi aici lista institutiilor participante.

Cei interesaţi care vor să facă un program de mastere sau MBA în străinătate vor fi aşteptaţi cu veşti bune. Începând cu 2016 şi aceste programe sunt finanţate de către Guvernul Britanic, deci se poate beneficia de un împrumut studenţesc.

În cadrul evenimentului va avea loc şi alegerea câştigătorilor concursului Teenagers Today - Concurs de creaţie artistică - scurt metraj în limba engleză, unde toţi participanţii pot viziona filmele finaliste şi pot vota cu tichetul primit la intrare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cine-poate-sa-studieze-in-afara-tarii-si-cat-costa-studiile-peste-hotare-15079521
15079521
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.