Cine este adevăratul câştigător al crizei din energie

Autor: Liviu Popescu Postat la 14 ianuarie 2022 506 afişări

Statul, adevăratul câştigător al crizei din energie: Hidroelectrica ajunge la o evaluare de 43 mld. lei la final de 2021, plus 66% în doar un an

Cine este adevăratul câştigător al crizei din energie

Cu 66% a urcat evaluarea celui mai mare producător de energie electrică din România în anul scumpirilor record la energie, de la 25,6 mld. lei la 42,6 mld. lei la decembrie 2021, de invidiat chiar şi pentru unele companii listate la Bursa de la Bucureşti.

Astfel Hidroelectrica, cea mai mare şi cea mai profitabilă companie din portofoliul statului român, atinge o evaluare record la final de 2021, potrivit calculelor realizate de ZF din raportul lunar publicat vineri de Fondul Proprietatea, acţionar cu 20%. Fondul evaluează deţinerea la 8,5 miliarde de lei, adică o evaluare totală a companiei de 42,6 mld. lei.

Cu alte cuvinte dacă statul român ar scoate acum la vânzare o participaţie din Hidroelectrica, prin listarea la Bursa de la Bucureşti de exemplu, ar obţine o evaluare istorică şi prin urmare ar putea face rost de unele fonduri pentru, de exemplu, compensarea unor facturi. Iar contraparte cu siguranţă s-ar găsi mai ales că de listarea Hidroelectrica se vorbeşte deja de ani de zile cu fonduri de pensii care abia aşteaptă să cumpere.

Spre comparaţie, la final de 2020 Fondul evalua deţinerea la 5,1 mld. lei, iar la septembrie 2021 la 7,2 mld. lei.

Cel mai probabil, la baza actualizării evaluării, stau şi estimările pentru rezultatele financiare ale Hidroelectrica mai ales în contextul în care preţurile în creştere ale energie se reflectă în mod direct în rezultatele financiare ale „perlei” statului român.

Prin intermediul FP, Hidroelectrica va face publice rezultatele pentru 2021 pe 28 februarie 2022.

 Cele mai recente date, cele la nouă luni din 2021, arată 3,85 mld. lei venituri şi un profit net de 1,78 mld. lei.​

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
evaluare,
urcare,
crestere,
energie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.