Cine a scos robotul din priză? Elon Musk trage semnalul de alarmă şi anunţă că nebunia AI s-ar putea lovi de un zid din cauza consumului uriaş de energie

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 mai 2025 68 afişări

Cine a scos robotul din priză? Elon Musk trage semnalul de alarmă şi anunţă că nebunia AI s-ar putea lovi de un zid din cauza consumului uriaş de energie

Pe măsură ce cursa globală pentru dominaţia în domeniul inteligenţei artificiale se intensifică, un nou obstacol începe să apară la orizont: lipsa capacităţii de producţie a energiei electrice. Elon Musk, fondatorul xAI şi CEO-ul gigantului auto Tesla, a declarat recent că industria s-ar putea confrunta cu o criză energetică serioasă chiar din mijlocul anului viitor, potrivit CNBC.

„Pe măsură ce vom rezolva lipsa de transformatoare, ne vom lovi inevitabil de o limitare fundamentală: generarea de electricitate”, a avertizat Musk

Estimarea sa? Primele semne ale crizei ar putea apărea începând cu vara anului 2026, odată ce centrele de date vor atinge un consum masiv.

xAI, startup-ul său dedicat inteligenţei artificiale, construieşte deja un centru de date de dimensiuni colosale în apropiere de Memphis, Tennessee — o unitate de un gigawatt, echivalentul unei centrale nucleare americane, potrivit Departamentului de Energie al SUA. Termenul estimat pentru finalizare este cuprins între şase şi nouă luni.

În viziunea lui Musk, obstacolele principale în calea expansiunii AI sunt: cipurile specializate, transformatoarele de tensiune şi, cel mai alarmant, producţia de energie electrică.

Transformatoarele, vitale pentru adaptarea tensiunii de la centrale la nivelul necesar funcţionării serverelor, sunt deja în deficit.

Vestea proastă e că problema nu e una singulară. Google, prin vocea Carolinei Golin, responsabil global pentru pieţele de energie, a recunoscut în februarie că reţeaua electrică a SUA nu poate susţine cererea generată de dezvoltarea AI, chiar şi pe termen scurt. Compania a început să investigheze opţiuni precum energia nucleară, întrucât sursele regenerabile s-au dovedit prea instabile.

„Ne-am confruntat cu o realitate dură: nu aveam suficientă capacitate pentru a susţine centrele de date, nici pe termen scurt, nici pe termen lung”, a declarat Golin în cadrul unei conferinţe la New York.

Situaţia devine şi mai critică atunci când este comparată cu progresele din China.

 „Expansiunea capacităţilor de producţie de energie din China arată ca o rachetă care decolează. În SUA, graficul e plat”, a spus Musk, sugerând că Statele Unite riscă să piardă teren în faţa competitorului asiatic.

În acest context, xAI recurge la turbine pe gaz natural pentru a alimenta centrul de date din Memphis. Însă această soluţie a atras critici din partea organizaţiilor de mediu, care acuză compania de încălcarea Clean Air Act prin lipsa tehnologiilor de reducere a poluării şi a autorizaţiilor necesare.

În ciuda temerilor privind o posibilă recesiune, companiile de utilităţi precum Dominion Energy susţin că cererea pentru centre de date nu încetineşte. Dominion deserveşte cel mai mare hub de astfel de centre din lume, situat în nordul Virginiei.

Pe de altă parte, Constellation Energy, cel mai mare operator de centrale nucleare din SUA, avertizează că unele estimări sunt exagerate, întrucât dezvoltatorii de centre de date tatonează mai multe jurisdicţii înainte de a lua decizii finale.

 „Trebuie să ne temperăm aşteptările. Cererea este supraestimată”, a spus Joe Dominguez, CEO-ul Constellation Energy.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
alarma,
anunt,
cauza,
consum,
robot

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.