CEO-ul Microsoft şi-a cerut scuze după o gafă cu privire la salariul femeilor

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 11 octombrie 2014 76 afişări

CEO-ul Microsoft Satya Nadella a fost nevoit să-şi ceară scuze, după ce le-a sfătuit pe femei ca mai degrabă să aibă încredere în "karma" lor în loc să ceară o mărire de salariu, relatează AFP.

"Am răspuns foarte prost la această întrebare", a afirmat directorul gigantului american informatic într-o notă către angajaţii săi, publicată pe contul său de Twitter joi seara.

"Bărbaţii şi femeile ar trebui să primească acelaşi salariu pentru o muncă echivalentă (...). Dacă credeţi că meritaţi o mărire (de salariu), atunci ar trebui s-o cereţi", a adăugat el.

"M-am exprimat prost în răspunsul la (întrebarea) cum trebuie să ceară femeile o mărire de salariu", a mai scris Nadella în mesajul postat pe contul @satyanadella.

"Sectorul nostru trebuie să termine cu inegalităţile salariale - aşa nu va mai fi nevoie să cerem măriri", a apreciat el.

Într-o conferinţă în Arizona (sud-vest) pe tema femeilor care muncesc în informatică, o femeie i-a cerut joi CEO-ului Microsoft sfaturi pentru femeile care vor să avanseze în carieră, dar care nu îndrăznesc să ceară o mărire de salariu.

Nadella i-a răspuns că femeile ar trebui să aibă încredere în "sistemul care, de fapt, vă va acorda progresiv măriri (de salariu) bune".

El a apreciat ulterior că femeile care nu cer măriri de salarii au o "superputere", sub forma unei "«karme» bune care va reveni".

Moderatoarea dezbaterii, Maria Klawe, membră a conducerii Microsoft, şi-a marcat în mod ostensiv dezacordul faţă de Nadella, provocând aplauzele publicului.

Klawe a sugerat că femeile "îşi fac treaba" pentru a se asigura că salariul lor este echivalent cu cel al colegilor lor bărbaţi.

Studii relevă cu regularitate că femeile sunt plătite mai prost decât bărbaţii pentru un post echivalent.

Gafa lui Nadella a relansat dezbaterea asupra locului şi remunerării femeilor în sectorul noilor tehnologii.

În contextul în care această branşă este adesea arătată cu degetul din cauza diferenţelor de remunerare între bărbaţi şi femei şi a unei lipse de diversitate - atât în cadrul companiilor, cât şi la nivelul conducerii lor - remarcile deplasate ale directorului Microsoft au părut şi mai deplasate şi având în vedere şi tema evenimentului.

Microsoft a raportat anul acesta că efectivele sale sunt alcătuite în proporţie de 29% din femei. Nivelul este aproape identic la Google (30%) şi Facebook (31%).

În plus, doar 18% dintre femei obţin diplome în informatică în prezent, o scădere cu jumătate în decurs de 25 de ani (37% în 1990).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SUA,
MICROSOFT,
INEGALITATE SALARIALĂ
/actualitate/ceo-ul-microsoft-si-a-cerut-scuze-dupa-o-gafa-cu-privire-la-salariul-femeilor-13377330
13377330
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.