Celebrul internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk a ajuns în prima linie de pe frontul ruso-ucreainean. Cât costă în România să te abonezi la Starlink

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 13 februarie 2024 40 afişări

Celebrul internet prin satelit Starlink al lui Elon Musk a ajuns în prima linie de pe frontul ruso-ucreainean. Cât costă în România să te abonezi la Starlink

Serviciile secrete militare ucrainene au declarat că forţele ruseşti folosesc din ce în ce mai mult terminalele Starlink pe linia frontului, o nouă turnură în relaţia neplăcută a Kievului cu serviciul de internet al lui Elon Musk, raportează Bloomberg.

Conversaţii interceptate între trupele ruseşti din regiunea ocupată Doneţk, în estul Ucrainei, indică faptul că acestea aveau instalate dispozitive Starlink pentru acces la internet, a declarat duminică pe site-ul său de internet Direcţia de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

„Forţele armate ruseşti încep să se folosească sistematic de serviciile Starlink în scopuri militare", a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare, Andriy Yusov, citat de site-ul de ştiri RBC-Ucraina.

Discuţiile în cauză au apărut săptămâna trecută pe reţelele de socializare şi în mass-media din Ucraina. Serviciile Starlink Inc. nu sunt active în Rusia, a declarat joi compania pe platforma de socializare X a lui Musk, fostul Twitter.

Declaraţia Starlink nu a precizat dacă interdicţia se va aplica şi celor patru zone mari din estul şi sudul Ucrainei pe care Rusia le-a anexat ilegal în 2022, unde se crede că sunt desfăşurate sute de mii de trupe ruseşti. În trecut, compania a restricţionat utilizarea serviciilor de internet în teritoriile ocupate de Rusia.

Musk a infirmat pe X zvonurile potrivit cărora Starlink ar vinde terminale Rusiei. „Din câte ştim noi, niciun dispozitiv Starlink nu a fost vândut direct sau indirect Rusiei", a scris el.

Wall Street Journal a raportat duminică, citând serviciile de informaţii militare ucrainene, că forţele ruseşti folosesc sistemul de internet prin satelit în Ucraina ocupată.

Musk a activat serviciul prin satelit Starlink în Ucraina în primele luni ale invaziei la scară largă a Rusiei, ca răspuns la rugămintea Kievului. În curând, dispozitivele au devenit o parte vitală a infrastructurii ţării, furnizând servicii de internet în zonele de luptă şi nu numai.

Serviciile prin satelit ale Starlink sunt disponibile şi în România, preţul lor actual fiind de 230 de lei pe lună. Costul iniţial al achiziţionării echipamentului necesar, care constă într-o antenă satelit mobilă şi un router care permite conectarea calculatoarelor şi a altor dispozitive la Internet prin Starlink, este de 2.400 de lei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.