„Cei şase giganţi tech” din Silicon Valley au evitat plata unor taxe de până la 100 mld. dolari în ultimul deceniu, perioadă în care Amazon, condus de cel mai bogat om din lume, a înregistrat venituri de 1.600 mld. dolari

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 31 mai 2021 49 afişări

„Cei şase giganţi tech” din Silicon Valley au evitat plata unor taxe de până la 100 mld. dolari în ultimul deceniu, perioadă în care Amazon, condus de cel mai bogat om din lume, a înregistrat venituri de 1.600 mld. dolari

„Cei şase giganţi tech” din Silicon Valley au fost acuzaţi de evitarea unei serii de taxe de aproape 100 de miliarde de dolari în ultimii zece ani, potrivit unui raport al Fair Tax Foundation, citat de The Guardian.

Organizaţia cu sediul în Manchester a listat astfel Amazon, Facebook, Alphabet (compania-mamă a Google), Netflix, Apple şi Microsoft, declarând că firmele au plătit cu 96 de miliarde de dolari mai puţin între 2011 şi 2020 faţă de cifrele pe care le-au publicat în rapoartele financiare anuale.

În acest timp, cele şase companii au plătit cu 149 de miliarde de dolari mai puţin către autorităţile fiscale globale, spune Fair Tax Foundation.

În total, firmele au achitat un impozit pe venit de 219 miliarde de dolari în ultimul deceniu, adică 3,6% din totalul veniturilor – peste 6.000 de miliarde de dolari, giganţii din Silicon Valley plasându-şi intenţionat veniturile spre jurisdicţii cu taxe mici pentru a plăti mai puţin.

Totodată, Amazon – gigantul american din retail şi cloud, condus de cel mai bogat om din lume, Jeff Bezos – a raportat venituri de 1,6 trilioane de dolari, profituri de 60,5 miliarde şi a plătit taxe pe venit de 5,9 miliarde de dolari în ultimii zece ani.

Amazon ar fi trebuit să plătească 10,7 miliarde de dolari dacă profiturile ar fi fost bazate pe ratele de impozitate internaţionale, reiese din raport. Însă taxele plătite ca procent din profit au fost de doar 9,8% în perioada 2011-20, cel mai scăzut nivel din aşa-numitul „Silicon Six”.

.Un purtător de cuvânt al Amazon a declarat că datele sunt „extrem de înşelătoare”.

„Amazon este în primul rând un retailer unde marjele de profit sunt scăzute, comparaţiile cu grupurile tech în care marjele de profit sunt aproape de 50% nefiind raţionale”, spune compania.

Facebook, condus de Mark Zuckerberg, care deţine o avere netă de peste 120 de miliarde de dolari, a plătit impozite pe profit de numai 16,8 miliarde de dolari în ultimul deceniu, în ciuda unor profituri şi venituri de 133 de miliarde şi, respectiv, 328 de miliarde de dolari. În consecinţă, taxele plătite ca procent din profit au fost de doar 12,7%, al doilea cel mai scăzut nivel din „Silicon Six”.

„Anul trecut am plătit la nivel global 4,23 miliarde de dolari în impozite pe profit şi, în medie, cota efectivă de impozitare a ajuns la 20,71% în ultimii zece ani, aproape de pragul OCDE”, a declarat compania.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plati,
amazon,
taxe,
venituri,
profit,
miliarde

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.