Cea mai mare piaţă de real-estate din întreaga lume iese din furtună: Xi Jinping s-a hotărât să salveze sectorul imobiliar chinez şi economia lansând un plan de ajutor economic fără precedent

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 14 noiembrie 2022 235 afişări

Cea mai mare piaţă de real-estate din întreaga lume iese din furtună: Xi Jinping s-a hotărât să salveze sectorul imobiliar chinez şi economia lansând un plan de ajutor economic fără precedent

Sectorul imobiliar din China se confruntă de mai bine de un an de zile cu o criză severă cauzată boicotarea plăţilor lansată de clienţi, pe fondul livrărilor tot mai greoaie a locuinţelor. Scenariul unui colaps al real-estateului şi impactul pe care acesta îl poate provoca economiei chineze l-a convins pe Xi Jinping şi pe cei aflaţi la conducere să lanseze o schimbare şi un plan economic fără precedent pentru a evita dezastrul, scrie Bloomberg.

Beijingul a lansat recent un plan de salvare al sectorului în 16 puncte, marcând astfel realizarea unui efort decisiv făcut pentru redresarea unei economii afectate de doi ani de restricţii şi de politici anti-COVID foarte dure.

„Este vorba de o schimbare semnificativă. Se pare că spaţiul de manevră pentru schimbarea politicilor economice s-a lărgit după Congresul Partidului, inclusiv în privinţa celor mai mari două probleme pentru economia chineză, COVID-ul şi proprietatea”, a declarat Larry Hu, şeful departamentului economic pentru China, în cadrul Macquarie Group.

Economiştii sunt de părere că schimbarea la 180 de grade a atitudinii lui Xi Jinping şi implementarea planului de ajutor economic pentru sectorul imobiliar vor impulsiona pe termen lung o creştere economică şi reveneirea pieţei.

Planul de salvare presupune o acţiune în două acte. Pe de o parte este vorba despre  un ajutor din partea Băncii Populare a Chinei, care se pregăteşte să sprijine sectorul imobiliar în problema crizei de lichiditate, dar şi să relaxeze cerinţele privind avansul pe care cumpărătorii de locuinţe trebuie să îl înainteze pentru a achiziţiona un imobil.

Pe de alta, China a extins plafonul  unui program de sprijin financiar destinat companiilor imobiliare, care vine în ajutorul dezvoltatorilor ce vor să vândă mai multe obligaţiuni. Unul dintre cele mai importante puncte ale planului de salvare îl reprezintă relaxarea temporară a restricţiilor privind împrumuturile bancare pe care dezvoltatorii le pot contracta pentru proiectele lor.

În plus, autorităţile au încurajat creditorii să negocieze cu cei ce vor să cumpere locuinţe, pentru a prelungi perioada de plată a ipotecii. Această măsură este menită să reducă riscul unor proteste a clienţilor care s-au angajat în boicotarea plăţii pentru ipotecă.

În ciuda acestor măsuri, situaţia real-estateului chinezesc rămâne una sensibilă. Piaţa, în valoare de 2,4 trilioane de dolari se confruntă cu cele mai extreme scăderi de preţuri din ultimii opt ani, iar creditele neperformante legate de proprietăţi au crescut cu 30%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
plan,
imobiliare,
sector,
salvare,
crestere,
real,
piata,
xi jinping

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.