Cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX. Cum s-a schimbat ordinea mondială

Postat la 07 decembrie 2011 22 afişări

Preşedintele rus Boris Elţîn şi omologii săi din Ucraina şi Belarus au semnat la 8 decembrie 1991 actul de deces al Uniunii Sovietice, care a durat timp ce aproape 70 de ani şi a cărei dispariţie a marcat sfârşitul unei ordini mondiale bazate pe rivalitatea URSS-SUA.

După mai multe luni de deteriorare a situaţiei, tentative de preluare a controlului (soldate cu 13 morţi la Vilnius în ianuarie), un puci eşuat în august şi declaraţii de independenţă în serie, liderii celor trei republici-cheie - Rusia, Ucraina, Belarus - decretează la 8 decembrie că Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste "nu mai există". La 25 decembrie, preşedintele sovietic Mihail Gorbaciov demisionează şi drapelul roşu cu secera şi ciocanul este retras de la Kremlin.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
regrete,
urss,
destramare,
istorie
/actualitate/cea-mai-mare-catastrofa-geopolitica-a-secolului-xx-cum-s-a-schimbat-ordinea-mondiala-9037489
9037489
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.