Ce va face nava România după ce a fost adusă "la cheu" de cpt. Băsescu

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 mai 2013 27 afişări

Discursul de "bilanţ al bunei austerităţi" asumate apăsat personal de preşedintele Băsescu a fost interpretat, online şi offline, fie drept un debut al campaniei formaţiunilor de dreapta pentru alegerile europarlamentare din mai 2014, fie drept un anunţ implicit că şeful statului, încheind un capitol de istorie economică, s-ar desolidariza anticipat de un potenţial dezastru al guvernării USL, în caz că România ratează continuarea relaţiei cu FMI şi criza din Europa şi-ar arăta din nou colţii.

Ce va face nava România după ce a fost adusă "la cheu" de cpt. Băsescu

"Aducerea navei România la cheu", cum a spus Traian Băsescu, ar însemna deci un fel de "hic sunt leones": până aici USL a procedat corect, în linia FMI-UE-Băsescu-PDL adică, dar de aici încolo şeful statului "nu dă lecţii". Prima interpretare are sens, mai ales că PSD a proclamat debutul propriei campanii pentru europarlamentare, iar PDL şi micile mişcări de dreapta au nevoie să-şi revendice o moştenire economică pozitivă.

Din a doua interpretare merită reţinută nuanţa de neasumare a paternităţii politicilor USL (nu de vreo condamnare sau ironizare a lor implicită), în condiţiile în care ameliorarea percepţiei populaţiei faţă de Traian Băsescu în toate sondajele corespunde cu percepţia de diminuare a rolului lui de preşedinte-jucător, tătuc al guvernelor şi autor de programe de guvernare.

Or, această diminuare de rol este favorabilă formaţiunilor de dreapta, în măsura în care electoratul e încă sceptic faţă de imaginea acestora de matrioşti băsesciene, definibile strict în raport cu intenţia lui Traian Băsescu de a impune revenirea dreptei la conducerea ţării.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-va-face-nava-romania-dupa-ce-a-fost-adusa-la-cheu-de-cpt-basescu-10844152
10844152
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.