Ce trebuie să ştie şoferii asiguraţi la City Insurance. Solicitările de dosar de daună sau despăgubire trebuie adresate companiei. FGA nu are obligaţia de a redirecţiona cererile către asigurător

Autor: Mircea Nica Postat la 07 iunie 2021 89 afişări

Ce trebuie să ştie şoferii asiguraţi la City Insurance. Solicitările de dosar de daună sau despăgubire trebuie adresate companiei. FGA nu are obligaţia de a redirecţiona cererile către asigurător

Şoferii care sunt asiguraţi la City Insurance, liderul pieţei asigurărilor, care a fost sancţionat sever de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), vor continua să facă solicitările pentru dosarele de daună sau despăgubire către companie, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

“Orice solicitare cu privire la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance trebuie adresată direct societăţii. De asemenea, cererile de deschidere dosar de daună/ cererile de despăgubire vor fi adresate Societăţii de Asigurare- Reasigurare City Insurance şi acestea vor fi soluţionate potrivit dispoziţiilor Legii 132/2017, respectiv a condiţiilor de asigurare, după caz. Orice cerere adresată FGA (de deschidere dosar de daună/de plată) nu va fi analizată iar potrivit legii, FGA nu are obligaţia de a redirecţiona aceste cereri către asigurătorul Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance”, au transmis reprezentanţii FGA.

Astfel, având în vedere că City Insurance nu se află încă în faliment şi nici nu a început procedura de intrare în faliment, cererile şoferilor nu pot fi preluate de FGA pentru că nu se îndeplinesc condiţiile prevăzute în Legea 213/2015.

Condiţiile Legii 213/2015 care nu se îndeplinesc sunt următoarele:

-Orice persoană care invocă vreun drept de creanţă împotriva asigurătorului ca urmare a producerii unor riscuri acoperite printr-o poliţă de asigurare valabilă, între data închiderii procedurii de redresare financiară şi cea a denunţării contractelor de asigurare, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii falimentului, poate solicita deschiderea dosarului de daună printr-o cerere adresată Fondului.

-În vederea încasării indemnizaţiilor/despăgubirilor, orice persoană care pretinde un drept de creanţă de asigurări împotriva asigurătorului în faliment poate formula o cerere motivată în acest sens, adresată Fondului în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii de deschidere a procedurii falimentului sau de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior. Cererea-tip de plată va fi prevăzută în reglementările emise în aplicarea prezentei legi.

FGA a fost desemnat administratorul temporar al societăţii City Insurance pentru o perioadă de patru luni, timp în care Fondul se va ocupa de restabilitrea situaţiei financiare a asigurătorului şi de asgiurarea unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii, au mai transmis reprezentanţii FGA.

Liderul pieţei asigurărilor a fost sancţionat de către ASF, săptămâna trecută, cu amenzi istorice de 1 mil. de lei pentru toţi membrii ai Consiliului de Supraveghere al companiei şi pentru cei din Directoratul companiei.

În acelaşi timp, City Insurance a mai primit o amendă de aproape 3 mil. lei, întregul management a fost suspendat pe o perioadă nedeterminată, iar FGA a devenit adminsitratorul temporar al acesteia.

Compania a terminat anul trecut cu un volum al primelor brute susbcrise de 2,31 mld. lei, în creştere cu 20,1% faţă de anul 2019, din care peste 1,7 mld. lei au fost prime subscrise pe zona asigurărilor RCA.

Orice solicitare sau cereri de deschidere de dosar de daună sau despăgubire vor trebui să fie adresate companiei City Insurance, nu Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), potrivit informaţiilor publicate pe site-ul FGA.

“Orice solicitare cu privire la Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance trebuie adresată direct societăţii. De asemenea, cererile de deschidere dosar de daună/ cererile de despăgubire vor fi adresate Societăţii de Asigurare- Reasigurare City Insurance şi acestea vor fi soluţionate potrivit dispoziţiilor Legii 132/2017, respectiv a condiţiilor de asigurare, după caz. Orice cerere adresată FGA (de deschidere dosar de daună/de plată) nu va fi analizată iar potrivit legii, FGA nu are obligaţia de a redirecţiona aceste cereri către asigurătorul Societatea de Asigurare Reasigurare City Insurance”, potrivit informaţiilor transmise de reprezentanţii FGA.

În acelaşi timp, toate cererile de deschidere de dosar de daună sau de plată, nu vor fi socotite ca fiind înăuntrul termenului de 90 de zile prevăzut de articolul 12, alineatul 1 din Legea 213/2015 în cazul cererilor de deschidere a dosarului de daună, respectiv înăuntrul termenului de 90 de zile prevăzut de articolul 14, alineatul 1 din Legea 213/2015 în cazul cererilor de plată, nefiind îndeplinite condiţiile prevăzut de dispoziţiile Legii 2013/2015, se mai arată în comunicarea reprezentanţilor FGA.

Dispoziţiile Legii 213/2015 se aplică în cazul în care compania se afla la finalul perioadei de redresare financiare şi începerea procedurii falimentului pentru solicitările dosarelor de daună, iar pentru despăgubiri, compania trebuie să fie aflată în faliment.

FGA va rămâne administrator temporar pentru City Insurance pentru o perioadă de patru luni, în care rolul Fondului este de a restabili situaţia finnciară a asigurătorului şi asigurarea unei conduceri sănătoare şi prudente a activităţii. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
asigurare,
city insurance,
refuz,
cereri,
daune,
dosar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.