Ce sunt rachetele ruseşti Kalibr? Conform Pravda, Rusia a ameninţat că le va folosi împotriva Poloniei şi României

Postat la 28 aprilie 2022 916 afişări

Ce sunt rachetele ruseşti Kalibr? Conform Pravda, Rusia a ameninţat că le va folosi împotriva Poloniei şi României

Rachetele Kalibr sunt supersonice, astfel, sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare. 3M-54 Kalibr este o rachetă rusească de croazieră dezvoltată de Biroul de proiectate Novator.

O asemenea rachetă poate fi lansată de pe navă sau de submarin. Rachetele Kalibr pot fi folosite ca proiectile anti-navă , anti-submarine şi pentru ţinte terestre. Unele versiuni sunt supersonice la care sistemele defensive antiaeriene nu pot să reacţioneze imediat, iar cele subsonice au o rază de acţiune mai mare.

O rachetă Kalibr are o greutate de la 1.300 kg la 2.300 kg, lungime de 6,2 -  8,9 metri, diametru 0,533 metri, transmite Military History. Racheta poate transporta un focos cu o greutate de până la 500 kg de exploziv, dar şi material termonuclear.

Este în funcţiune din 1994 şi a fost utilizată în Războiul Civil Sirian în 2015 şi în Invadarea Ucrainei din 2022.

Pe 7 octombrie 2015, fregata rusă Gepard  Dagestan şi trei corvete mici din clasa Buyan care navigau în Marea Caspică au lansat 26 de rachete de croazieră Kalibr. Rachetele de croazieră lungi de 9 metri au zburat la 900 de mile deasupra teritoriului iranian şi irakian înainte de a lovi 11 ţinte în Siria -  baze de luptători ISIS şi rebeli din Armata Siriană Liberă.

Rachetele Kalibr sunt în prezent desfăşurate pe submarinele marinei ruse din clasa Kilo şi pe tipuri mai moderne, inclusiv de clasele Akula, Lada şi Yasen.

În acest film, realizat în contextul războiului ruso-ucrainean,  se poate vedea impactul nimicitor al rachetelor ruseşti de croazieră.

Recent, un  articol de pe Pravda vorbeşte de posibile ţinte ale rachetelor Kalibr-  România, care e acuzată în mod fals că intenţionează să invadeze Transnistria pentru a apăra Moldova, şi Polonia, care serveşte drept punct de tranzit pentru toate transporturile de armament din ţările vestice către Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amenintare,
folosire,
polonia,
rachete

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.