Ce scrie presa străină despre candidaţii partidelor din România

Autor: Mircea Nica Postat la 09 aprilie 2019 233 afişări

Ce scrie presa străină despre candidaţii partidelor din România

Un preot, un fost preşedinte, gazda unui talk show, fostul premier al Republicii Moldova, un fost campion la tenis şi un fost antrenor al echipei naţionale de fotbal sunt printre cei pe care România îi recomandă pentru a fi următorii membri ai Parlamentului european, conform Euronews.

Traian Băsescu, odată cel mai puternic politician al României, speră să câştige un loc în alegerile europene de luna viitoare. „Dacă câştig, vreau să reparăm Uniunea Europeană: migraţia ilegală, politica agricolă comună, o politică externă puternică şi o armată unică europeană. Susţin crearea Statelor Unite ale Europei", a declarat Traian Băsescu pentru Euronews.

Social-democraţii, aflaţi la guvernare, vizează nu numai victoria, ci şi cel mai mare număr de locuri. Lista lor îl include pe Chris Terhes, un cleric romano-american care a fost un adversar al partidului, dar care şi-a schimbat părerea şi a fost exclus din biserica sa în acest timp. Al patrulea pe lista PSD, Terres a fost suspendat din preoţie de către Biserica Greco-Catolică pentru implicarea sa în alegeri.

El a declarat pentru Euronews că a fost „cererea lui de a se despărţi de Biserică", "evitând aducerea politicii înaintea altarului". Pe locul al doilea pe lista PSD, jurnalista Carmen Avram a decis să schimbe tabăra şi să intre în politică, impresionată de discursul ţinut anul trecut de premierul Viorica Dăncilă în Parlamentul European.

Un alt jurnalist şi gazda de talk-show, Rares Bogdan este capul listei Partidului Naţional Liberal (PNL) pentru alegerile europarlamentare. Un critic exuberant al PSD, Rareş Bogdan crede în „misiunea sa de a lupta pentru o Românie pro-UE, pro-NATO, pro-SUA". Într-o discuţie pe WhatsApp cu Euronews, el s-a descris ca fiind un „român mândru" şi o „voce de referinţă în spaţiul public", „convins de colegii săi liberali „să candideze şi să îşi ajute ţara la Bruxelles.”

Fostul premier al Republicii Moldova, Iurie Leanca, speră să câştige un loc în Parlamentul European candidând pe lista unui partid din România. Politicianul are dublă cetăţenie: română şi moldovenească, permiţându-i să treacă de la o ţară care nu este UE într-o ţară membră a UE. Leanca a ales nou-înfiinţatul partid Pro Romania al fostului prim-ministru român, Victor Ponta, „datorită bunei relaţii pe care a avut-o cu fostul său omolog", a declarat Leanca pentru Euronews. El a adăugat că, dacă va câştiga mandatul de parlamentar european, va avea ca priorităţi integrarea Republicii Moldova în UE, situaţia din Ucraina şi relaţiile UE cu Rusia.

Lumea sportului este, de asemenea, reprezentată printre candidaţii la europarlamentare. Legenda tenisului român Ilie Năstase şi fostul fotbalist şi manager de echipă naţională Anghel Iordănescu vor reprezenta partidul Uniunii Naţionale pentru Progresul României (UNPR). Preşedintele partidului, Gabriel Oprea, a declarat pentru Euronews că "Ilie Năstase, singura personalitate prezentă în videoclipul de promovare a turismului din România, şi dl. Iordănescu, antrenorul secolului, sunt români adevăraţi şi cei mai potriviţi pentru a evidenţia patriotismul partidului nostru".

Partidul pe locul al treilea în sondaje este Alianţa USR-PLUS 2020. Împreună cu fostul premier şi comisarul european Dacian Cioloş, prezentă pe această listă de partide este Clotilde Armand. Ea a declarat pentru Euronews că nu este "interesată de avantajele scaunului de europarlamentar, ci doar vrea o Românie cu adevărat europeană".

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor are, printre altele, doi deputaţi în Parlamentul European pe lista de campanie electorală, iar sondajele prezic cel puţin patru victorii pentru aceast partid mic din coaliţia de guvernământ în alegerile de luna viitoare. Euronews menţionează postările preşedintelui ALDE pe Twitter în care se autoironizează după ce au apărut acuzaţii în mediile sociale că şi-a  modificat fotografia de campanie pentru a deveni mai tânăr.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
euronews,
partid,
uniunea europeana,
castigare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.