Alpha Bank a atras cea mai mare finanţare a unei bănci din România în ultimii ani: a lansat pe pieţele externe obligaţiuni ipotecare de 1 miliard de euro pentru a acorda credite pe piaţa locală

Autor: Ioana Matei Postat la 09 aprilie 2019 58 afişări

Alpha Bank a atras cea mai mare finanţare a unei bănci din România în ultimii ani: a lansat pe pieţele externe obligaţiuni ipotecare de 1 miliard de euro pentru a acorda credite pe piaţa locală

Alpha Bank Romania a lansat Programul de obligaţiuni ipotecare în valoare de 1 miliard euro ("Programul"). Acesta este primul program de obligaţiuni ipotecare din România. Prima emisiune de obligaţiuni ipotecare din cadrul Programului, cu o limită de 200 milioane euro va avea loc în viitorul apropiat.

Sergiu Oprescu, preşedintele executiv al Alpha Bank Romania, a declarat: "Avem plăcerea să anunţăm primul program de obligaţiuni ipotecare din România, o iniţiativă care continuă tradiţia noastră de pionierat în domeniul bancar, după lansarea în 2001 a primului împrumut imobiliar. Prin acest Program, România va intra în rândul ţărilor care au atât o legislaţie modernă, cât şi o piaţă activă a obligaţiunilor ipotecare".

Proiectul se desfăşoară în colaborare cu banca de investiţii Barclays Bank PLC, ca aranjor, PwC ca agent, Allen & Overy Londra şi RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului şi Clifford Chance Badea şi Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului.  Alpha Bank Romania intenţionează să listeze obligaţiunile emise în cadrul Programului atât pe Bursa din Luxemburg, cât şi pe Bursa de Valori Bucureşti. Moody's va acorda rating obligaţiunilor emise în cadrul Programului.  

 Obligaţiunile ipotecare reprezintă o soluţie de finanţare des întâlnită pe pieţele financiare internaţionale, prin care banca emitentă urmăreşte să îşi diversifice sursele de finanţare, cât şi să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea şi extinderea activităţilor sale. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituţiile financiare sunt finanţate prin emiterea de obligaţiuni ipotecare, aceasta fiind o soluţie frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Potrivit Legii nr. 304/2015, obligaţiunile emise în cadrul Programului sunt garantate cu un portofoliu de creanţe decurgând din contractele de credit ipotecar/de investiţii imobiliare aflate în derulare, fără ca emisiunea de obligaţiuni ipotecare să atragă modificări în privinţa termenilor contractuali agreaţi anterior cu clienţii băncii sau a garanţiilor aferente contractelor de credit.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
obligatiuni,
romania,
alpha bank

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.