Ce s-ar întâmpla dacă am fi în zona euro

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 mai 2014 73 afişări

Dezavantajele de a avea monedă proprie în condiţiile unui sistem bancar euroizat s-au manifestat începând din 2008-2009 în ţări din Europa Centrală şi de Est (ECE) cu pondere mare a creditelor în valută, ca România şi Ungaria.

Ce s-ar  întâmpla dacă am fi în zona euro

Pe termen mediu însă, susţine Deutsche Bank, avantajele integrării în zona euro - dispariţia volatilităţii cursului valutar, a costurilor de tranzacţionare şi existenţa BCE drept creditor de ultimă instanţă - ar contrabalansa, pentru majoritatea ţărilor din Est, dezavantajul pierderii independenţei monetare.

Banca germană consideră că, în ciuda temerilor de o dezintermediere financiară rapidă şi a criticilor privind dominarea sistemelor bancare din ECE de către băncile din Vest, acestea din urmă şi-au menţinut angajamentul în ECE, în virtutea acordului de la Viena din 2009, iar într-o serie de ţări din zonă, ca Polonia sau Slovacia, creditarea începe să-şi revină.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-s-ar-intampla-daca-am-fi-in-zona-euro-12580873
12580873
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.