Ce s-ar intampla cu Apple daca nu ar mai fi Steve Jobs

Autor: Anca Arsene-Barbulescu Postat la 25 ianuarie 2011 66 afişări

Cunoscut ca magicianul din Silicon Valley si “acuzat” cu mai multe ocazii de vizionarism, Steve Jobs a cladit un imperiu de 320 de miliarde de dolari folosindu-se doar de carisma si de foarte mult marketing. Fara el insa, Apple ar putea ajunge insa ca un peste fara apa.

Se spune ca nimeni nu este de neinlocuit. Lui Steve Jobs nu pare sa i se aplice totusi aceasta afirmatie. A urcat la carma Apple pe vremea cand compania de-abia se mai tinea pe picioare in urma cu mai bine de un deceniu si de atunci n-a facut altceva decat sa cladeasca ceea ce astazi a devenit cea mai valoroasa companie de tehnologie din lume, cu o capitalizare de 320 de miliarde de dolari (239 de miliarde de euro). Si, fara sa vrea, sa-si asocieze imaginea cu brandul Apple suficient de mult incat, in perspectiva unei absente pe perioada nedeterminata, sa starneasca panica in randul investitorilor si sa ridice semne de intrebare printre analisti.

Este pentru a treia oara in mai putin de zece ani cand Jobs intra in concediu pe fondul problemelor de sanatate de care sufera - la sfarsitul lui 2003 a fost diagnosticat cu o forma tratabila de cancer pancreatic si recurge la un transplant de ficat in 2009. Semn ca problemele de sanatate care nu l-au tinut totusi departe de Apple foarte multa vreme pana acum incep sa se agraveze sau sa fie prea solicitante ca el sa se mai poata implica la fel de activ in operatiunile de zi cu zi ale companiei.

La prima vedere, plecarea lui n-ar fi o tragedie, lucru de obicei semnalat de evolutia cotatiei la bursa. Actiunile au scazut de asta data cu doar cateva procente, nici mai mult nici mai putin decat ar fluctua intr-o zi obisnuita. Minusul initial de 6,5%, echilibrat ulterior pana la 3,7%, a insemnat intr-adevar 20 de miliarde de dolari mai putin la valoarea de piata a companiei, dar banii nu sunt pierduti cata vreme Apple nu i-a avut niciodata. Nu pe termen scurt isi fac insa griji investitorii. "De-abia acum incep sa realizeze ca Jobs nu va ramane la nesfarsit in companie", spune John Lutz, analist in cadrul Frost Investment Advisors. Impactul este practic necunoscut, pentru ca seful Apple n-a lipsit pana acum mai mult de cateva luni din companie si a fost prezent aproape la toate evenimentele cheie, asa incat situatia este practic fara precedent. "Sunt mult mai ingrijorat de data asta decat eram cand au fost anuntate celelalte doua concedii medicale", spune si Joseph Eshoo, analist la Sit Investment Associates, care detine 147.960 de actiuni la Apple, in valoare de aproape 50 de milioane de dolari. Iar cauza este tocmai absenta unui orizont de timp in care Jobs s-ar putea intoarce si prea putine detalii legate de starea de sanatate a acestuia, lasand loc unui sir lung de speculatii. Cu atat mai mult cu cat este extrem de slabit, lucru care se poate observa cu ochiul liber.

"In mod evident va veni la un moment dat si o era post-Jobs. Si e clar ca nu va putea fi inlocuit, dar brandul si strategia Apple sunt bine pozitionate pentru a merge mai departe", crede Jason Maynard, analist in cadrul Well Fargo. Nu toata lumea este insa la fel de convinsa. Pe de-o parte, nu pare sa existe niciun plan de succesiune al sefului Apple, in caz ca va alege sa se retraga de tot din activitate. Iar pe de alta parte, se ridica intrebari legate de capacitatea managementului format din directorul operational Tim Cook, directorul departamentului de software pentru iPhone Scott Forstall, directorul departamentului de design Jonathan Ives si directorul de marketing Philip Schiller de a duce mai departe compania in aceeasi directie in lipsa lui Steve Jobs.

"Tim Cook nu e un oarecare de pe strada. Nici Schiller, Forstall sau Ives", spune Andy Hargreaves, analist la Pacific Crest Securities. Sunt cei mai vizibili executivi din companie si au avut de-a lungul timpului roluri cheie, Cook pentru ca a coordonat operatiunile intregii companii in schimbul unei recompense de 59,1 milioane de dolari (44,1 milioane de euro), Ive pentru ca a gandit designul celor mai de succes produse Apple, Forstall pentru toata activitatea pe partea de software, iar Ive pentru ca l-a inlocuit pe Jobs la prezentarile publice pe care trebuia sa le sustina. "Si daca oricum sansele ca Jobs sa fie inlocuit sunt nule, momentul pare sa fie mai bun decat altele pentru o asemenea schimbare", mai spune Hargeaves.

(continuarea in PAGINA URMATOARE)

Paginatie:

Urmărește Business Magazin

/actualitate/ce-s-ar-intampla-cu-apple-daca-nu-ar-mai-fi-steve-jobs-7908816
7908816
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.