Ce plănuieşte Arabia Saudită pentru Neom, proiectul de 33 de ori mai mare decât New York-ul: Un oraş liniar de 170 km, fără maşini, şosele sau emisii de carbon, cu 1 milion de locuitori

Autor: Alex Ciutacu Postat la 11 ianuarie 2021 288 afişări

Ce plănuieşte Arabia Saudită pentru Neom, proiectul de 33 de ori mai mare decât New York-ul: Un oraş liniar de 170 km, fără maşini, şosele sau emisii de carbon, cu 1 milion de locuitori

Arabia Saudită vrea să construiască un oraş liniar, fără maşini, şosele sau emisii de carbon, în cadrul proiectului gigant cunoscut drept „Neom” – un proiect cu o dimensiune de 33 de ori mai mare decât New York-ul, care ar urma să fie un hub de business şi tehnologie pentru epoca post-petrolieră a regatului – a declarat prinţul coroanei Mohammed bin Salman, citat de Bloomberg.

Oraşul de 170 de kilometri denumit „Linia” va face parte din proiectul Neom, estimat la 500 de miliarde de dolari, iar construcţiile ar urma să înceapă chiar în primul trimestru din acest an.

Un comunicat de presă a descris Linia ca fiind o „centură hyperconectată de comunităţi viitoare, fără maşini, şosele, totul construit în jurul naturii”. Acelaşi comunicat susţine că Linia va avea 1 milion de rezidenţi şi va crea 380.000 de locuri de muncă până în 2030. Costurile legate de infrastructura proiectului vor fi cuprinse între 100 şi 200 de miliarde de dolari.

Neom este una dintre piesele principale ale planului prinţului moşternitor de a diversifica economia celui mai mare exportator de petrol din lume. Anunţat iniţial în 2017, proiectul ar urma să se întindă pe aproape 26.000 km pătraţi şi va fi situat în nord-vestul ţării. Neom este descris ca un viitor hub de business şi tehnologie.

Cu toate acestea, proiectul a fost întâmpinat cu scepticism şi cu o anumită doză de opoziţie, inclusiv din partea rezidenţilor din zonă care sunt forţaţi să îşi mute domiciliul pentru a face loc noului proiect.

Analiştii se întreabă dacă acest plan este realistic şi dacă poate atrage investiţiile necesarii dezvoltării, într-o regiune în care s-au conturat deja hub-uri de transporturi şi business în Dubai, Abu Dhabi şi Qatar.

„Fundaţia investiţiei în Linia va veni din sprijinul de 500 de miliarde de dolari agregat de guvernul saudit, Fondul de Investiţii Publice şi o serie de investitori globali care se vor alătura pe un orizont de 10 ani” a declarat Mohammed bin Salman în faţa jurnaliştilor.

Nicio călătorie în interiorul Liniei nu ar trebui să dureze mai mult de 20 de minute, întrucât oraşul va fi construit cu un sistem de tranzit ultra-rapid, conform declaraţiilor publice.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.