Care sunt soluţiile găsite de cea mai mare companie din România pentru găsirea de meseriaşi

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 02 aprilie 2019 73 afişări

„România Meseriaşă” este un proiect care a fost inclus în catalogul „Cele mai responsabile companii din România”, publicat recent de Business MAGAZIN.

Care sunt soluţiile găsite de cea mai mare companie din România pentru găsirea de meseriaşi
Care sunt soluţiile găsite de cea mai mare companie din România...

Motivaţie

În 2015, când a decis lansarea programului România Meseriaşă, OMV Petrom avea să adreseze o problemă complexă, care îşi găsea cauzele în mai multe surse independente şi interconectate, potrivit reprezentanţilor companiei. Astfel, fiind unul dintre cei mai mari angajatori din România, cu operaţiuni în peste 300 de comunităţi, compania trebuie să investească în crearea de noi oportunităţi de muncă, pentru a evita efectele monoindustrializării. Din perspectiva businessului, OMV Petrom se confrunta cu o problemă de recrutare - îmbătrânirea generaţiilor de operatori de sondă şi operatori extracţie gaze şi lipsa unei noi generaţii de meseriaşi.

Pe de altă parte, compania a dorit adresarea unei cauze naţionale - desincronizarea învăţământului profesional cu piaţa muncii, provenită din lipsa dotărilor din şcolile profesionale, curricula învechită şi neadaptată pieţei de muncă şi cadre didactice nepregătite pentru avansul tehnologic al meseriilor, lipsa respectului la nivelul publicului general (75% dintre români consideră că meseriile nu mai sunt respectate), dar şi al elevilor pentru meserii (60% dintre elevii din şcolile profesionale nu ar recomanda meseria aleasă unor prieteni), date care reies dintr-un studiu realizat în 2016 de compania de cercetare Exact Cercetare şi Consultanţă. O altă concluzie importantă a studiului a fost că piaţa muncii se confruntă cu o criză: 7 din 10 angajatori găsesc cu dificultate meseriaşi buni şi doar 2 din 10 părinţi şi-ar trimite copiii la o şcoală profesională.

Prin urmare, programul România Meseriaşă vine din nevoia unei schimbări profunde în domeniul învăţământului profesional şi tehnic cu scopul de a pregăti şi forma viitorii meseriaşi.

Descrierea proiectului

În cei patru ani de existenţă, programul s-a axat pe maparea problemelor, printr-un studiu realizat în rândul publicului larg, angajatorilor, meseriaşilor, elevilor, părinţilor, precum şi pe adresarea unei schimbări sistemice - prin dezvoltarea primului raport de politică publică din România cu privire la învăţământul profesional. De asemenea, s-a avut în vedere crearea unor soluţii scalabile pentru elevi: Tabăra Meseriaşilor - un program de dezvoltare pentru elevii din învăţământul profesional, bazat pe dezvoltare personală şi practică, mentori şi proiecte finale de amploare; Liga Elevilor Meseriaşi - un proiect care va pregăti primul grup de iniţiativă care să aducă în dezbatere la nivel local şi naţional problemele elevilor din învăţământul tehnic şi profesional; Şcoala Petroliştilor - crearea a şase clase profesionale cu specializări în industria oil & gas, în trei licee din România.

Rezultate

Cei 1.000 de tineri selectaţi pentru Tabăra Meseriaşilor au avut ocazia să se pregătească pentru angajare, să lucreze cu mentori cunoscuţi la nivel naţional şi foarte pasionaţi de domeniul în care activează şi să fie mai pregătiţi pentru piaţa muncii.

În cadrul primei promoţii din Şcoala Petroliştilor, 25 de tineri au fost angajaţi de catre OMV Petrom. Mai mult, au fost dotate peste 30 de şcoli cu echipamente noi pentru laboratoarele tehnologice din şcoli.


Cifră de afaceri netă în anul 2018

22,5 mld. lei

Număr de angajaţi

13.000

Profit în anul 2018

4 mld. lei

Urmărește Business Magazin

„Sunt un manager de creştere, nu de restructurare, dar mai mult decât orice sunt un om de marketing” Violeta Luca, general manager Microsoft România - VIDEO „Sunt un manager de creştere, nu de restructurare, dar mai mult decât orice sunt un om  de marketing” Violeta Luca, general manager Microsoft România - VIDEO

În cadrul celui mai recent eveniment Meet the CEO organizat de Business MAGAZIN, Violeta Luca a povestit despre fiecare pas făcut în carieră, de la jobul part time în asigurări până la cel actual, de general manager al Microsoft România. Se autodescrie drept un „manager de creştere” şi nu unul „de restructurare”, are experienţă în vânzări, dar se consideră „un om de marketing” mai mult decât orice altceva. Care sunt însă elementele care au ajutat-o să ajungă în postura de a nu-şi căuta niciodată un loc de muncă?

vezi continuarea
În ce fel v-a influențat ZF viața profesională?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

ZF.ro
Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de lux şi o cafea normală Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de lux şi o cafea normală
Cel mai mare pericol de care trebuie să vă feriţi la job. Extrem de puţini ştiu asta, dar vă poate costa TOTUL
ProMotor.ro
Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm! Supărat că nu l-a lăsat să depășească, a frânat în fața lui. Acum regretă enorm!
Mazda CX-30 are primul motor DIESEL care este alimentat cu BENZINĂ. Iată cum se conduce
Acestea sunt CELE MAI FIERBINȚI reclame la Dacia Logan. Vedete celebre care au visat la o fărâmă din faima Dacia
Descopera.ro
MISTERUL din jurul unei structuri subterane din Rusia, desluşit după decenii de CONTROVERSE uriaşe MISTERUL din jurul unei structuri subterane din Rusia, desluşit după decenii de CONTROVERSE uriaşe
STRUCTURI care se găsesc pe Marte au apărut din SENIN pe Pământ iar savanţii sunt contrariaţi de acest fenomen STRANIU
Regele care a ÎNGROZIT o ţară întreagă cu cruzimea lui. Şi-a EVISCERAT inclusiv prietenul cel mai bun. FEMEILE erau spuse unor TORTURI şi mai mari - VIDEO
Go4it.ro
Cât costă NETFLIX în România faţă de alte ţări din EUROPA. Este abonamentul prea scump raportat la ce primim? Cât costă NETFLIX în România faţă de alte ţări din EUROPA. Este abonamentul prea scump raportat la ce primim?
SUA pregăteşte o lege care să limteze şi mai mult accesul Huawei la tehnologii străine
Cea mai IEFTINĂ maşină electrică din România disponibilă la vânzare nici nu necesită permis categoria B
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.