Care este tara ce a bătut SUA şi a devenit al doilea mare producător de baterii litiu-ion din lume iar acum face al doilea pas spre industria viitorului

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 29 iunie 2023 283 afişări

Care este tara ce a bătut SUA şi a devenit al doilea mare producător de baterii litiu-ion din lume iar acum face al doilea pas spre industria viitorului

Polonia a devenit anul trecut al doilea mare producător de baterii litiu-ion din lume, după China, iar acum intenţionează să construiscă cea mai mare facilitate de stocare a energiei în baterii, relatează Polskie Radio.

Planul a fost anunţat de compa­nia de stat din domeniul energiei PGE. CEO-ul adjunct al PGE, Wanda Buk, a declarat că acum doar China este înaintea Poloniei la producţia de baterii litiu-ion.

„Totuşi, China reprezintă 77% din producţia mondială de baterii litiu-ion, în timp ce întreaga UE reprezintă 14%“.

Buk a anunţat în Bruxelles că PGE plănuieşte cea mai mare unitate de stocare de energie în baterii din Europa, de 200 MW, aceasta urmând să fie extinsă la 800 MW până în 2030.

Facilitatea va fi amplasată în Zarnowiec, nordul Poloniei, pe locul proiectului din era comunistă de construire a primei centrale nucleare a ţării, potrivit oficialilor.

PGE a făcut apel la guvernul polonez şi UE să introducă „regle­mentări pentru susţinerea sistemelor de stocare a energiei în baterii“.

După o serie de investiţii în producţia de baterii litiu-ion, capacitatea de producţie a Poloniei a urcat la 73 GWh în 2022, ţara devansând SUA pentru a ocupa poziţia a doua, după China, potrivit Notes from Poland.

Creşterea s-a datorat investiţiilor majore ale unor companii străine care au decis să deschidă fabrici concentrate pe baterii sau electromobilitate în Polonia, cum ar fi Northvolt, SK Nexilis, Mercedes-Benz.

Totuşi, PSPA avertizează că, având în vedere concurenţa foarte strânsă din sector, Polonia ar putea coborâ pe locul şase până în 2027, în condiţiile în care alte ţări investesc în producţia de baterii litiu-ion.

Ungaria anunţă investiţii după investiţii în sector. Recent, Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, a anunţat că producătorul chinez de maşini electrice BYD va construi o fabrică de asamblare de baterii de 10 miliarde de forinţi (27,1 milioane de euro) în Fot, în apropiere de Budapesta, notează Daily News Hungary.

Investiţia, care va crea 100 de locuri de muncă iniţial, este susţinută cu un grant guvernamental de 1 miliard de forinţi.

Anterior, Szijjarto a salutat investiţiile chineze în producţia de baterii realizate în Ungaria şi a precizat că o altă investiţie majoră a unui producător de top 10 va fi anunţată în curând, potrivit Intellinews.

Bateriile pentru maşini electrice au devenit cel mai important produs la export al Ungariei în ultimul an şi jumătate, a remarcat oficialul maghiar.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.