Cardiolog căruia un pacient a vrut să îi dea „o atenţie”: Sănătatea nu e un excel, nu e tuns de păr

Autor: Laura Buciu Postat la 25 noiembrie 2022 168 afişări

Sănătatea omului nu e un excel, nu e un tuns de păr, nu e o schimbare de robinet la un calorifer spart, spune medicul cardiolog bucureştean Ştefan Busnatu, care le cere pacienţilor săi să nu mai practice „fenomenul de şpagă”, pe care îl consideră „degradant moral”.

Doctorul Ştefan Busnatu povesteşte pe pagina sa de Facebook faptul că a fost extrem de supărat la spital în urma unui consult efectuat unui pacient, pentru că acesta insista să îmi dea „o atenţie”.

„Nu e vina lui, pentru că săracul probabil că are formată imaginea asta eronată că trebuie să dea doctorului ceva ca să se asigure că are grijă de el din cauza sistemului nostru care a permis prea mult timp fenomenul de şpagă şi atenţie oferită personalului medical. Dragii mei, nu îl mai practicaţi! E un fenomen pe care nu îl tolerez şi pe care îl consider degradant moral pentru un om care a ales să îşi dedice viaţa pentru a avea grijă de sănătatea oamenilor şi care a depus pentru asta şi un juramant când a finalizat Facultatea de Medicină - Jurământul lui Hipocrate”, spune medicul.

Medicul cardiolog spune că sănătatea omului reprezintă „un act de umanitate şi de marinimie”.

„Sănătatea omului nu e un excel, nu e un tuns de păr, nu e o schimbare de robinet la un calorifer spart… sănătatea omului reprezintă un act de umanitate şi de mărinimie făcut de un om despre care consider că are o menire specială. Prin urmare, pentru că ştiu că foarte mulţi dintre cei care mă urmăriţi îmi sunteţi şi pacienţi, vă rog să nu mai faceţi astfel de gesturi care nu fac decât să mă jignească, şi totodată nu îl mai faceţi nici în alte medii pentru că în acest fel veţi menţine fenomenul şi va fi greu să ajungem la o stare de normalitate”, mai spune medicul.

Ştefan Busnatu este sunt medic cardiolog, doctor în ştiinţe medicale, prodecan la Facultatea de Medicină - UMF „Carol Davila” şi tânăr ambasador al României pe Prevenţie Cardiovasculară din partea Asociaţiei Europene de Cardiologie Preventivă, membră a Societăţii Europene de Cardiologie. Activitatea medicală o desfăşoară în Spitalului Clinic de Urgenţă „Bagdasar Arseni”, în cadrul Clinicii de Cardiologie, potrivit site-ului propriu.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cardiolog,
medic,
pacient,
refuz,
sanatate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.