Capitalul străin trimis în România se opreşte sub 1 mld. euro pentru al doilea an la rând. Timp de 15 ani consecutiv sumele au variat între 1,2 şi 3,9 mld. euro anual

Autor: Dana Ciriperu Postat la 30 decembrie 2020 52 afişări

Capitalul străin trimis în România se opreşte sub 1 mld. euro pentru al doilea an la rând. Timp de 15 ani consecutiv sumele au variat între 1,2 şi 3,9 mld. euro anual

Un raport lunar al Registrului Comerţului arată că în 2020, până în luna noiembrie, capitalul social subscris de acţionari străini în firmele româneşti a ajuns la 790 mil. euro, iar cel mai probabil până la final de an suma totală va rămâne sub 1 miliard de euro, pentru al doilea an consecutiv.

2020 va fi astfel al doilea an după 2019 când valoarea totală a capitalului subscris de acţionari străini rămâne sub 1 mld. euro în condiţiile în care din 2004 până în 2019, valoarea s-a plasat constant la peste un miliard de euro, cu un vârf de aproape 4 mld. euro în 2008 şi 2010.

Rapoartele privind capitalul social realizate de Registrul Comerţului sunt diferite de cele privind investiţiile străine directe (ISD) ale BNR.

„Capitalul social exprimă valoarea totală a aporturilor, în numerar şi în natură, subscrise de asociaţi la consti­tuirea societăţii, precum şi la majorarea capitalului social pe durata funcţionării societăţii“, notează Registrul Comer­ţului în documentul care prezintă sinteza statistică a companiilor cu participare străină la capital.

În România erau la finalul lunii noiembrie 230.000 de firme cu capital străin, iar valoarea totală a capitalului era de 182,8 mil. lei (49,4 mld. euro). Faţă de 2019 capitalul străin plasat în firmele locale s-a dublat, dar şi numărul de companii şi sumele plasate rămân la al doilea cel mai scăzut nivel din 2004 încoace.

În ultimul deceniu, investiorii străini au creat 57.000 de firme, iar valoarea capitalui nou s-a ridicat la 20,2 mld. euro. Spre comparaţie, în deceniul anterior, care a cuprins şi criza economică din 2010, dar şi integrarea României în Uniunea Europeană, au fost create 97.000 de firme, cu un capital total de 24 mld. euro.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.