Capitalul străin trimis în companiile din România s-a prăbuşit în 2019

Autor: Dana Ciriperu Postat la 31 decembrie 2019 152 afişări

Capitalul social al com­paniilor cu partici­pare străină a ajuns la 178,8 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie din 2019 (echivalent a 48,5 mld. euro), cu numai 1,6 mld. lei în plus faţă de finalul anului trecut, arată datele de la Registrul Comerţului. Nivelul este cel mai redus înregistrat din 2004 încoace şi este pentru prima dată când soldul capitalului social dintr-un an se va opri cel mai probabil mai jos de pragul de 2 mld. lei. Recordul negativ anterior data din 2015, când acţionarii străini au trimis în firmele din România 5,5 mld. lei.

Capitalul străin trimis în companiile din România s-a prăbuşit în 2019
Capitalul străin trimis în companiile din România s-a prăbuşit în...

Capitalul social al com­paniilor cu partici­pare străină a ajuns la 178,8 miliarde de lei la finalul lunii noiembrie din 2019 (echivalent a 48,5 mld. euro), cu numai 1,6 mld. lei în plus faţă de finalul anului trecut, arată datele de la Registrul Comerţului. Nivelul este cel mai redus înregistrat din 2004 încoace şi este pentru prima dată când soldul capitalului social dintr-un an se va opri cel mai probabil mai jos de pragul de 2 mld. lei. Recordul negativ anterior data din 2015, când acţionarii străini au trimis în firmele din România 5,5 mld. lei.

În România sunt 226.000 de companii cu capital străin la finalul lunii noiembrie, cu 5.000 mai mult faţă de decembrie 2018. În ultimul deceniu investitorii străini au creat 55.000 de firme, în timp ce soldul capitalului social a crescut cu 148%.

„Capitalul social exprimă valoarea totală a aporturilor, în numerar şi în natură, subscrise de asociaţi la consti­tuirea societăţii, precum şi la majorarea capitalului social pe durata funcţionării societăţii“, notează Registrul Comer­ţului în documentul care prezintă sinteza statistică a companiilor cu participare străină la capital.

Pentru prima dată în ultimii ani, luna ianuarie din 2019 a adus un sold negativ al capitalului social.  Practic majorările de capital şi înfiin­ţările de companii noi cu capital străin din ianuarie 2019 au fost insufi­ciente pentru a acoperi radierile şi re­ducerile de capital operate de alţi inves­titori străini.

„Menţiunile de radiere societăţi şi menţiunile de reducere aport străin sau de cesiune către persoane fizice/juridice rezidente în România, înregistrate în luna ianuarie 2019, au condus la diminuarea participării străine la capitalul social de la 177,2 mld. lei, sold existent la 31 decembrie 2018, la 176,9 mld. lei sold existent 31 ianuarie 2019“, au explicat anterior pentru ZF reprezentanţii Registrului Comerţului (ONRC). 

Cele mai mari trei radieri de companii străine consemnate la început de 2019 au fost în zona de pro­ducţie şi de real-estate, arată datele Regis­trului Comerţului. Producătorul TT Electronics Integrated Manufac­turing Services din Timişoara a fost radiată, capitalul social la momentul radierii fiind de 39,8 mil. lei. Acţionar era Mid­land Electronics din Marea Bri­tanie, arată darele ONRC.

După valoarea capitalului social, aceasta este cea mai importantă radiere operată de un investitor străin în ianuarie. Alte com­panii radiate în aceeaşi lună sunt Bel Rom Patru SRL (închidere procedură faliment), Militari Property Mana­gement SRL. Printre motivele radierii de companii străine se află însă şi fuziuni locale sau transfrontaliere, dar cele mai numeroase menţiuni în rândul top zece companii radiate sunt legate de falimente şi de dizolvări ulterioare.

Tot o tranzacţie internaţională  - cea dintre grupul german Bayer şi compania Monsanto – stă şi la baza celei mai mari reduceri de capital operată de un investitor străin în ianuarie 2019. Preluarea locală a Monsanto România SRL de către Bayer a generat şi o reducere de capital în cazul companiei cu afaceri de 442 mil. lei în 2017.

În România erau la finalul anului 2018 peste 221.000 de firme cu capital majoritar străin (inclusiv firme cu acţionari români care îşi controlează businessul local prin intermediul unor companii înregistrate în Cipru sau Luxemburg) cu un capital social total de 177,2 mld. lei (48,2 mld. euro).

Datele statistice analizate de ZF indică o schimbare de tendinţă, în condiţiile în care marii investitori occidentali (Germania, Franţa sau Italia) au limitat bugetele pe care le trimit în companii locale, astfel că în top zece state şi-au făcut loc pe rând Cehia sau Ungaria, ţări cu o puternică ofensivă în afara propriilor graniţe. Dincolo de ei rămân şi Olanda, Cipru sau Luxemburg, destinaţii favorite pentru înregistrarea multor grupuri de firme, în spatele cărora stau de multe ori inclusiv antreprenori români.

În total, economia locală numără 700.000 de companii cu bilanţ depus la finalul anului 2018, dar peste 220.000 din aceste firme raportează afaceri zero.

Cele mai mari zece companii locale au toate capital majoritar străin, în timp ce Dedeman, cel mai mare business antreprenorial vine abia pe locul treisprezece în topul celor mai mari companii din România. Dedeman Bacău a avut în 2018, cel mai recent an pentru care există situaţiile financiare, o cifră de afaceri de 7,2 mld. lei. Automobile Dacia este cea mai mare companie din România după cifra de afaceri din 2018, cu 24,7 mld. lei în 2018.

Urmărește Business Magazin

Nu ne vindem ieftin doar pentru că suntem români Nu ne vindem ieftin doar pentru că suntem români

„Cred cu tărie că un business din România are aceeaşi valoare cu a unui business din Europa Centrală”, consideră Rareş Bănescu, antreprenorul local care a fondat Retargeting.biz, un start-up axat pe dezvoltarea unei soluţii software ce automatizează procesele de marketing online pentru un magazin online. Ideea proiectului a luat naştere în urmă cu şase ani, iar compania este acum prezentă în alte cinci ţări din Europa cu un portofoliu de peste 1.000 de comercianţi online. În ultimul an şi jumătate Retargeting.biz a rulat peste 100 de milioane de lei în bugete de marketing alocate de clienţi pentru promovarea pe Google şi Facebook. Ce urmează?

vezi continuarea
CE SFATURI AI DA TÂNĂRULUI DE 21 DE ANI?

TOTUL PENTRU BUSINESS. TOTUL ESTE BUSINESS

ZF.ro
Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare? Dezvăluiri de la Iulian Stanciu. De ce a introdus eMag taxa de livrare?
Beţi cafea? Diferenţa între o cafea de lux şi o cafea normală
ProMotor.ro
Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină! Femeile declară: astea sunt „poziţiile ideale” în maşină!
I-au furat roțile înainte să fie lansată. Masina asta e prea frumoasă pentru a circula pe șosea!
A modificat un LOGAN și acum conduce o mașină de 300 CP. Ce a schimbat la mașină
Descopera.ro
Aceştia să fie EXTRATEREŞTRII de pe Planeta 9? Dovezi ale existenţei unei LUMI rebele în Sistemul nostru Solar, descoperite acum Aceştia să fie EXTRATEREŞTRII de pe Planeta 9? Dovezi ale existenţei unei LUMI rebele în Sistemul nostru Solar, descoperite acum
S-a AFLAT cine a transmis CORONAVIRUSUL care UCIDE oamenii pe capete. A ajuns deja în UE
Vodă Cuza, DESTRĂBĂLATUL. I-a adus plocon soţiei Elena doi copii făcuţi cu o frumoasă văduvă
Go4it.ro
Cât costă acum primul iPhone din 2007? Poate să ajungă la un preţ mai mare decât o maşină nouă Cât costă acum primul iPhone din 2007? Poate să ajungă la un preţ mai mare decât o maşină nouă
Câţi bani îţi oferă Uber dacă te afli într-o maşină iar şoferul te-a dus mult prea repede la destinaţie
TOP 30 aplicaţii periculoase pentru Android pe care s-ar putea să le ai instalate pe telefon. Trebuie dezinstalate imediat
Csid.ro
Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime Portretul psihologic al unui violator: cum îl recunoaştem şi cum evităm să devenim victime
Cum poţi ajuta o femeie care este abuzată
HOROSCOP AUGUST 2019: se anunţă noi câştiguri financiare şi multe relaţii pasagere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.