Bursa de la Bucureşti la final de 2019: Indicele BET termină anul cu un plus de peste 35% după o ultimă şedinţă încheiată pe creştere

Autor: Mihai Gongoroi, Mediafax Postat la 31 decembrie 2019 119 afişări

Bursa de la Bucureşti la final de 2019: Indicele BET termină anul cu un plus de peste 35% după o ultimă şedinţă încheiată pe creştere

Indicele BET al Bursei de la Bucureşti a încheiat ultima şedinţă de tranzacţionare a anului uşor în creştere, la niveluri ce reprezintă maxime ale ultimelor 12 ani şi cu un raliu anual de puţin peste 35%, facilitat de prăbuşirea pieţei din finalul anului 2018 ca urmare a apariţiei OUG 114/2018.

BET a încheiat şedinţa de luni cu un avans de 0,29%, la 9.977,30 de puncte, pe fondul unei lichidităţi de 32,4 milioane de lei (6,78 milioane de euro). Toţi cei nouă indici ai BVB au marcat aprecieri în ultima zi de tranzacţionare din an. Lichiditatea din acest este singura care a suferit, media fiind de 38,9 milioane de lei, cel mai slab rulaj din ultimii 3 ani.

De menţionat că maximul istoric atins de BET, acum 12 ani, în decembrie 2007, este situat la 10.857 de puncte.

Raliul din 2019 a fost condus în principal de societăţile bancare, cele din energie şi Fondul Proprietatea, care deţin cea mai mare pondere în BET. Optimismul din finalul anului a dus acţiunile Băncii Transilvania şi FP la maxime, respectiv la 2,595 lei/titlu, după o creştere de 0,19%, şi 1,21 lei/acţiune, după un avans de 0,41%. Şi acţiunile BRD au bătut spre maxime vechi din 2010 în acest an, în timp ce acţiunile Nuclearelectrica s-au îndreptat spre noi culmi.

Vineri, din cadrul indicelui BET, cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Digi Communications (DIGI) cu plus 3,09% şi Sphera Franchise Group (SFG) cu plus 1,08%. La polul opus regăsim titlurile Bursa de Valori Bucureşti (BVB), singurele cu o scădere luni, de 0,77%. Acţiunile Alro (ALR) au stagnat, asemeni titlurilor Purcari Wineries (WINE), Romgaz (SNG), OMV Petrom (SNP) şi Electrica (EL).

Acţiunile Alro au fost de altfel şi printre singurii pierzători ai anului 2019 din liga bursieră mare de la BVB, evoluţie apărută pe fondul costurilor mari cu energia la consumatorii industriali şi a preţurilor internaţionale la aluminiu aflate sub presiune, în timp ce titlurile Digi Communications au reuşit să iasă din tendinţa descendentă pe termen lung. Acţiunile OMV Petrom (SNP) au avut şi ele un raliu constant şi solid în 2019.

Anul 2019 a fost anul recordurilor pentru pieţele de acţiuni în general, în condiţiile în care şi pieţele dezvoltate au urmat o tendinţă negativă puternică în perioada octombrie-decembrie 2018, ceea ce a facilitat revenirea cotaţiilor bursiere, în ciuda faptului că economia mondială a decelerat.

Pentru bursa locală, evoluţia a fost influenţată atât de dividendele generoase şi raportările pozitive ale companiilor, cât şi de ameliorarea OUG 114 şi păstrarea unui ritm bun de creştere a economiei, precum şi datorită unei subevaluări ale preţurilor activelor şi reclasificării Argentinei ca piaţă emergentă, ceea ce a impulsionat intrările de capital în România şi alte pieţe de frontieră.

Alte evenimente cu efect pozitiv asupra întregii pieţe a fost eliminarea pragului de 5% la SIF-uri şi decizia luată de FTSE Russell la finalul lunii septembrie pentru promovarea în liga pieţelor emergente.

Per ansamblu, piaţa locală de capital a surclasat ca evoluţie aproape toate pieţele externe de capital din lume în 2019.

Potrivit lui Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania, dinamica indicilor bursieri în 2020 va fi influenţată de deciziile de politică economică din SUA, China şi zona Euro (inclusiv tensiunile comerciale), alegerile prezidenţiale din SUA, Brexit-ul, evoluţiile din pieţele internaţionale de materii prime şi climatul geo-politic.

În ceea ce priveşte piaţa de capital din România, analistul BT atrage atenţia cu privire la oportunităţile favorabile pe termen mediu, care se pot concretiza gradual prin continuarea măsurilor de dezvoltare precum listarea de noi companii, inclusiv cele controlate de stat, promovarea ofertei de instrumente de investiţii şi rolului bursei de valori într-o economie de piaţă sau implementarea unui mix mai predictibil de politici economice.

Activitatea de tranzacţionare de la BVB va fi reluată în data de vineri, 3 ianuarie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
burse de valori,
bvb,
economisire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.