Caii noştri de bătaie: deznodământul politic al unui scandal comercial

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 17 februarie 2013 36 afişări

După ce, timp de câteva săptămâni, sursa exportului fraudulos de carne de cal pe post de vită spre Marea Britanie şi Irlanda a fost considerată Polonia, cercetările pe filiera comercianţilor intermediari au dus la firme franceze, care au aruncat vina pe furnizori din România, ba unul dintre intermediarii francezi a anunţat că dă în judecată producătorul român de unde a procurat carnea.

Aşa s-au umplut abatoarele româneşti de presă străină, unii jurnalişti au acuzat România nu doar că exportă ilegal carne de cal, dar şi că tolerează mafiile locale care chinuiesc caii sălbatici din Deltă înainte de a-i duce la tăiere, Bruxellesul a anunţat o campanie de teste ADN la carne şi de anchete prin Europol, iar în cele din urmă ancheta a dus la reţele de traficanţi polonezi, italieni şi din spaţiul ex-sovietic, precum şi la o firmă din Cipru care importase anul trecut carne de cal din America de Sud spre a o revinde drept carne de vită germană.

Dacă preşedintele Traian Băsescu a fost iniţial reticent, avertizând că România "va fi decredibilizată pentru mulţi ani" dacă se va dovedi implicată în scandal, premierul Victor Ponta a reacţionat cu indignare, afirmând că România e acuzată pe nedrept. După ce scandalul s-a mutat de la noi, Ponta a declarat că lecţia pentru România este "să nu mai stea cu capul în pământ, acceptând tot timpul postura de vinovaţi de serviciu pentru orice necaz pe plan european" şi că "trebuie să fim mai demni şi mai bătăioşi în raporturile cu partenerii noştri europeni".

Chestiunea demnităţii în raport cu Bruxellesul e un cal preferat de bătaie pentru USL, cum bine ştim, de când cu referendumul din iulie trecut, iar Guvernul are intenţia să profite de ocazia oferită acum spre a întoarce în favoarea sa percepţia europenilor. "După ce termină criza ne gândim cum să facem o promovare mai bună", a spus premierul, adăugând că "va trebui să lucrăm un pic mai mult la imaginea noastră în străinătate, prin Ministerul Agriculturii, cu sprijinul ministrului pentru Comerţ".

Deocamdată, premierul Ponta va pleca în această săptămână la Paris, unde urmează să discute cu preşedintele şi cu premierul Franţei despre aderarea României la Schengen, în contextul în care Franţa este printre opozanţii unei aderări rapide pentru România şi Bulgaria.

Pentru pregătirea Consiliului JAI din martie, Ponta va trimite, împreună cu miniştrii de interne şi externe, şi o scrisoare adresată omologilor din UE pe tema accesului României în Schengen, relevând că acesta depinde de o problemă politică rezolvabilă dacă nu vor mai exista "sabotaje" în ţară, adică îndemnuri din partea actualei opoziţii parlamentare sau a oamenilor preşedintelui ca Bruxellesul să lege MCV de Schengen. "Ministrul Corlăţean a fost la Haga şi veştile sunt bune", susţine premierul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
scandalul carnii de cal,
politica,
Ponta,
UE,
Schengen
/actualitate/caii-nostri-de-bataie-deznodamantul-politic-al-unui-scandal-comercial-10566430
10566430
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.