Cădere economică record în zona euro: Guvernele trebuie să lanseze un răspuns coordonat imediat pentru a stăvili criza şi a evita decalajele în revenire

Autor: Alex Ciutacu Postat la 30 aprilie 2020 231 afişări

Cădere economică record în zona euro: Guvernele trebuie să lanseze un răspuns coordonat imediat pentru a stăvili criza şi a evita decalajele în revenire

Economia zonei euro a căzut într-o contracţie record în primul trimestru din 2020, ceea ce urgentează nevoia unui răspuns fiscal puternic imediat din partea guvernelor europene, potrivit Bloomberg.

Economia pentru cele 19 ţări din regiune a căzut cu 3,8%, ca rezultat al măsurilor de carantină impuse pentru a limita răspândirea virusului, determinând multe businessuri să se închidă şi să arunce angajaţii în şomaj.

Italia una dintre cele mai îndatorate ţări din lume, a înregistrat o scădere a PIB-ului de 4,7% în primul trimestru, în timp ce Franţa şi Spania au raportat contracţii de peste 5%, întrucât nici ele nu au mult spaţiu fiscal de manevră în această criză.

Pe măsură ce criza medicală s-a transformat într-o catastrofă economică, aceste state europene au cerut o soluţie prin care povara fiscală a măsurilor de revenire economică să fie susţinute printr-un efort comun la nivelul Uniunii Europene.

Guvernul german şi cel norvegian au respins această variantă, întrucât se tem că vor ajunge să plătească factura pentru italieni, francezi şi spanioli.

Joi, Banca Centrală Europeană a acţionat din nou, anunţând o nouă serie de împrumuturi pe termen lung pentru bănci şi reducerea dobânzii pe programul existent. Ţintele programului de achiziţie de obligaţiuni a rămas totuşi neschimbată, ceea ce a dus la o dobândă mai mare pe titurile de stat italiene.

Într-o statistică separată, inflaţia în zona euro a încetinit în aprilie la 0,4%, cel mai slab nivel din 2016. Această evoluţie a fost influenţată în principal de colapsul preţurilor petrolului, întrucât preţul energiei a scăzut cu aproape 10%.

„Cât timp businessurile pot rezista în faţa furtunii, suntem optimişti că economia se va relansa în T3, cu toate că rămâne de văzut cum va arăta noua normalitate, întrucât măsurile de distanţare sociaă vor rămâne probabil pentru viitorul imediat”, notează economiştii Bloomberg, Jamie Rush, David Powell şi Maeva Cousin.

În timp ce guvernele naţionale au venit cu câte un răspuns propriu puternic – de la împrumuturi garantate şi până la ajutoare de stat – lipsa unui răspuns coordonat generează riscul unei reveniri neuniforme, lărgind faliile existente în interiorul blocului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
raspuns,
zona euro,
criza,
italia,
record

Citeşte pe MonitorulApararii.ro

Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei? Pentru reţeaua de sănătate Regina Maria au trecut 25 de ani. Cum vede viitorul în industria sănătăţii Fady Chreih, CEO-ul reţelei?

Ajunsă la pragul istoric de un sfert de secol de activitate pe piaţa locală de servicii medicale private, reţeaua de sănătate Regina Maria se pregăteşte să construiască următorii 25 de ani de performanţă pe pilonii ridicaţi prin investiţiile şi inovaţiile implementate până acum. Care au fost cele mai importante borne depăşite? Ce înseamnă performanţa în medicina privată? Cum va arăta piaţa locală de servicii medicale private peste 25 de ani? – sunt câteva dintre întrebările la care ne răspunde Fady Chreih, CEO al Regina Maria.

vezi continuarea
ZF.ro
Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin Atenţie! O nouă taxă va fi redusă redusă drastic. Ce veţi plăti mai puţin
O experienţă străină în mijlocul Capitalei: Stilul de viaţă francez, în inima Bucureştiului.
Mediafax
Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes Bogaţii cu averi în umbră. Cine sunt cei care nu apar în topul Forbes
Simptomele COVID-19 pot persista luni întregi după ce pacientul s-a vindecat. Tusea şi oboseala, printre cele mai comune probleme în România
MonitorulApararii
Realitatea depăşeşte ficţiunea. Chiar şi în serviciile secrete Realitatea depăşeşte ficţiunea. Chiar şi în serviciile secrete
Ministrul Apărării despre lupta contra pandemiei: s-au efectuat peste 100.000 de misiuni, s-au cheltuit peste 53 milioane de euro
MonitorulPartidelor
Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa Revenire spectaculoasă în politică: Elena Băsescu va candida la Constanţa
Clotilde Armand, validată în funcţia de primar al Sectorului 1. Armand: Touche
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA... COMENTARIU Valeriu Şuhan: Alba neagra. Cu TVA...
De ce trebuie să se ţină la termen alegerile parlamentare? Analiza lui Ion Cristoiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.