BUSINESS HI-TECH: Transmisiuni live, acum si de la tine de acasa

Postat la 01 august 2006 1 afişăre

Daca emisiunile gen Big Brother v-au trezit interesul, v-ati putea implica intr-o productie personalizata in care casa dvs. joaca rolul principal. Noile tehnologii digitale, mai performante si mai ieftine, contureaza o noua piata - cea a sistemelor de supraveghere video.

Daca emisiunile gen Big Brother v-au trezit interesul, v-ati putea implica intr-o productie personalizata in care casa dvs. joaca rolul principal. Noile tehnologii digitale, mai performante si mai ieftine, contureaza o noua piata - cea a sistemelor de supraveghere video.

 

Mihail Enache e administratorul unei mici firme, Enni Vision, specializata pe comercializarea si instalarea sistemelor de televiziune cu circuit inchis. De cand a pus pe picioare afacerea, a observat ca lunile cele mai prolifice sunt ianuarie-februarie si iulie. Adica exact perioada in care "lumea se intoarce din concediul de iarna si are surpriza sa vada ca i-a fost sparta casa si cea de dinainte de a pleca in concediul de vara".

 

Tehnologia CCTV - closed circuit television - a luat avant de cativa ani, odata cu trecerea de la semnalul analogic (si implicit caseta VHS) la cel digital care permite mai multa flexibilitate in transmiterea si stocarea secventelor video. Un studiu de caz prezentat anterior de cel mai mare producator de retelistica, Cisco Systems, este graitor.

 

Intr-o luna intreaga de inregistrari, centrul de securitate folosea pentru toate cele 2.600 de arii supravegheate 10.000 de casete VHS. Mai mult, angajatii centrului erau nevoiti sa verifice in cadrul rutinei zilnice toate aparatele de inregistrare video, sa claseze casetele vechi si sa le inlocuiasca cu altele noi. Odata cu trecerea la digital, acum aproximativ doi ani, au fost instalate 330 de servere, care au redus necesitatea de stocare cu 60%, si au adus aproape instantaneu economii de 500.000 de dolari.

 

De atunci, eroziunea preturilor a condus la accesibilitatea sistemelor de supraveghere pe scara larga, inclusiv pentru clientii casnici care vor sa-si monitorizeze locuinta in timpul concediilor. Cu toate ca in piata se vorbeste despre potentiale cresteri spectaculoase, suntem inca departe de a putea vorbi de un fenomen de masa. Mihail Enache, a carui companie a inregistrat anul trecut venituri de 70.000 de euro, apreciaza ca doar 1-2% dintre case au instalate astfel de sisteme de supraveghere.

 

Iar printre clienti nu prea exista proprietari de apartamente la bloc. Daca ne gandim la numarul relativ mic al persoanelor care nu locuiesc in apartamente si care au venituri mari, perspectivele nu sunt tocmai imbucuratoare pentru cei care vand solutii de supraveghere pentru locuinte. Enache spune chiar ca, paradoxal, pentru moment "piata este saturata pentru ca cei care au avut nevoie si-au luat deja sisteme de supraveghere video".

 

Quartz Matrix, un alt vanzator de echipamente video de supraveghere, cu desfacere in partea nord-estica a tarii, a vandut anul trecut 200 de camere de filmat. "Persoanele private nu sunt in acest moment interesate foarte mult de acest tip de prevenire a incidentelor", spune Viviana Basan, director de marketing. "Prefera sa asigure locuinta cu sisteme de alarma, geamuri antiefractie sau usi metalice".

 

Nici chiar ansamblurile rezidentiale construite recent nu au simtit nevoia de a furniza la cheie si sisteme de supraveghere video, unele dintre ele avand totusi instalate camere de filmat in parcari. Enache este de parere ca argumentul principal tine de costuri. "Pretul locuintei ar creste cu 1.000 de euro pentru camerele de filmat si inca 1.000 de euro pentru sistemul de alarma."

 

Cine sunt cei care totusi recurg la sisteme de supraveghere a locuintei? Directorul de marketing al Quartz Matrix spune ca acestea sunt recomandate atat pentru protejarea bunurilor, cat si a persoanelor. Cei mai multi clienti individuali sunt persoane cu case de vacanta care raman nelocuite in marea parte a timpului sau locuinte amplasate in zone izolate. Dar, in continuare, zona cea mai prolifica atat ca numar de clienti, cat si ca valoare a cifrei de afaceri generate este cea a clientilor persoane juridice.

 

Proportia de companii din totalul clientilor este de circa 80%, spun specialistii din industrie, iar tendinta este de crestere a pietei. Panasonic, unul dintre producatorii unor astfel de solutii, a inceput la sfarsitul anului trecut sa importe sisteme de supraveghere pentru arii mari de acoperire. "Cladiri se construiesc continuu si cer si astfel de supraveghere", identifica oportunitatea Stefan Ichim, BS Sales & Marketing Manager al Panasonic Romania. Pana acum, cele mai mari contracte de infrastructura au fost pentru utilarea aeroportului din Sibiu, a portului din Tulcea si a DN1. Concluzia unei experiente de jumatate de an pe piata e exprimata laconic de Ichim: "Exista mai mult interes decat credeam. Mai intrebati-ma peste un an".

 

Tot Panasonic estimeaza ca ierarhia producatorilor de pe pietele dezvoltate se pastreaza. Bosch, liderul european, conduce dupa procentul din piata controlat, urmat de General Electric, liderul mondial. Ceea ce ar putea insa determina o crestere a numarului caselor supravegheate de la distanta este Internetul. Camerele IP din noua generatie, cu preturi incepand de la 80 de euro, au incorporate protocoale care le permit sa transmita direct, la simpla conectare a unui cablu de acces Internet, fara sa mai fie nevoie sa fie conectate la un calculator.

 

Imaginile filmate sunt transmise catre un server si sunt accesibile de la orice calculator conectat la Internet, pe baza de nume de acces si parola. Camera poate fi dotata cu senzori de miscare pentru a transmite semnal video doar atunci cand in casa patrunde o persoana straina, iar cele mai moderne reusesc chiar sa scaneze figura si sa o compare cu cele ale persoanelor cunoscute.

 

Exista insa voci care spun ca sistemele de supraveghere nu sunt in sine atat de eficiente. Un studiu facut anul trecut in Marea Britanie a aratat ca singurul caz in care infractionalitatea a scazut in urma implementarii unui astfel de sistem a fost cel al parcarilor auto. Alte cazuri in care au mai fost studiate efectele au fost cele ale centrelor comerciale, zone urbane aglomerate, spitale si locuinte particulare. Profesorul Martin Gill spune, citat de BBC, ca "CCTV-ul este o unealta puternica pe care doar acum societatea incepe sa o inteleaga". Si tot el conchide: "Pare simplu de folosit, dar nu este".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/business-hi-tech-transmisiuni-live-acum-si-de-la-tine-de-acasa-1006551
1006551
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.