Bursă. La cine ajunge profitul istoric al Petrom din 2022

Autor: Liviu Popescu Postat la 13 februarie 2023 32 afişări

Din profitul net de 10,3 miliarde de lei din 2022, Petrom vrea să împartă 2,3 mld. lei cu acţionarii sub formă de dividende. Pe baza preţurilor curente de tranzacţionare randamentul unui dividend propus de Petrom acţionarilor este de aproape 8%.

Bursă. La cine ajunge profitul istoric al Petrom din 2022

Cei care urmează să primească anul aceasta din cel mai mare profit înregistrat vreodată de o companie din România sunt compania austriacă OMV, care are şi un grup din Abu Dhabi în acţionariat, cu o sumă de 1,2 miliarde de lei, statul român prin Ministerul Energiei cu 480 mil. lei, dar şi fondurile de pensii private Pilon II, care investesc în numele a 8 milioane de salariaţi, cu o sumă de 311 mil. lei.

Aceştia sunt cei care deţin 90% din Petrom, companie care pe 2 februarie 2023 a scris istorie raportând cel mai mare profit de până acum al unei societăţi din România, de 10,3 miliarde de lei, în creş­tere de patru ori faţă de anul precedent, pe fondul scumpirilor fără precedent din economie, în special în sectorul din energie. Aceşti investitori urmează să primească 2,3 miliarde de lei din profitul Petrom, propunerea companiei urmând a fi înaintată spre votul acţionarilor acolo unde OMV va avea ultimul cuvânt de spus cu o deţinere de 51% din companie.

Însă cel mai mare câştigător al scumpirilor de carburanţi, şi în general al crizei de energie, este statul român. Iar asta pentru că statul a încasat direct din toate taxele plătite de Petrom circa 16,5 mld. lei după ce anul trecut a introdus 20 de schimbări în ceea ce priveşte taxarea companiilor din energie. Şi acum mai vrea o taxă de solidaritate, calculată de ZF la circa 6 mld. lei, adică mai bine de jumătate din profitul Petrom, şi despre care investitorii spun că aşteaptă să vadă o clarificare înainte de a decide evaluarea companiei. Petrom are 29 mld. lei capitalizare după o creştere de 12% a preţului acţiunilor în acest an. OMV Petrom, cea mai mare companie din România, a terminat anul trecut cu un business consolidat de 61,3 mld. lei (circa 12,5 miliarde de euro), de circa 2,4 ori mare faţă de 2021, şi un un profit net de 10,3 miliarde de lei (peste 2 miliarde de euro), unic în istoria României. Cu o producţie de petrol şi gaze în scădere, motorul principal care a alimentat aceste rezultate au fost scumpirile.

Potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar din cele mai recente raportări, cele de la decembrie 2022, cele şapte fonduri de pensii private Pilon II ajunseseră la o deţinere de 13,3% din Petrom, adică circa 3,5 mld. lei. Deţinerile individuale sunt: 5,3% NN Pensii, 2,25% AZT Viitorul Tău, 2,2% Metropolitan Life Pensii, 1,1% Aripi, 1,2% Vital, 0,75% BCR Pensii, 0,47% BRD Pensii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
petrom,
profit,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.