Bursă. Hidroelectrica semnează pentru extinderea acordului de colaborare cu arabii de la Masdar privind dezvoltarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore şi flotante, cât şi implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 18 aprilie 2024 22 afişări

Bursă. Hidroelectrica semnează pentru extinderea acordului de colaborare cu arabii de la Masdar privind dezvoltarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore şi flotante, cât şi implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii

O delegaţie a producătorului de energie electrică verde Hidroelectrica (simbol bursier H2O), condusă de Karoly Borbely, preşedinte al directoratului societăţii, participă la vizita de lucru în Emiratele Arabe Unite, care are loc în perioada 17-19 aprilie 2024. Această deplasare face parte din cea de-a doua etapă a turneului în statele din Golf, pe care îl efectuează prim-ministrul Marcel Ciolacu în intervalul 16-19 aprilie 2024, conform unui comunicat de presă.

La vizita de lucru în Golful Persic participă, de asemenea, o delegaţie guvernamentală română formată din ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Economiei, Radu Oprea, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, preşedintele ANCOM, Valeriu Zgonea, preşedintele ANSVSA, Alexandru Bociu, preşedintele Hidroelectrica, Karoly Borbely, şi directorul Portului Constanţa, Mihai Teodorescu.

În contextul acestei vizite, Hidroelectrica şi Masdar au agreat să extindă scopul societăţii mixte (JVC) ce urmează a fi înfiinţată astfel încât acesta să includă realizarea de proiecte solare fotovoltaice on-shore şi flotante, precum şi implementarea de sisteme de stocare a energiei în baterii, în condiţii de exclusivitate tehnologică, pentru o perioadă de trei ani, scriu reprezentanţii companiei de stat.

Anul trecut, Hidroelectrica a raportat un profit istoric de 6,3 miliarde de lei, în urcare cu 42% vs. 2022. Veniturile au crescu cu 30% an/an la 12,2 miliarde de lei. La Bursa de Valori Bucureşti, acţiunile H2O se tranzacţionează în creştere cu 3,3%, faţă de un avans de 9,8% pe indicele de referinţă BET, conform BVB.

„Vizita în Emiratele Arabe Unite reprezintă o oportunitate extrem de importantă pentru promovarea cooperării economice şi a investiţiilor între cele două ţări. Semnarea actului de extindere a acordului de anul trecut cu Masdar demonstrează angajamentul nostru comun pentru promovarea sustenabilităţii şi a diversificării sursei de energie în România. Suntem hotărâţi să continuăm şi să consolidăm colaborarea cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în ţara noastră”, spune Karoly Borbely.

În ceea ce priveşte colaborarea exclusivă, aceasta poate fi prelungită pentru o perioadă suplimentară de încă trei ani, în condiţiile în care societatea mixtă a propus pe parcursul primei perioade de trei ani spre aprobare board-ului, pentru faza FID, investiţii cumulative de  2.000  de MW (proiecte greenfield sau brownfield) şi părţile au agreat condiţiile extinerii exclusivităţii pentru o nouă perioadă.

părţile au fost de acord că prin intermediul JVC pot explora oportunităţi de business şi în alte tehnologii (eoliene onshore şi pe off-shore) sau în alte zone geografice (în afara României,  de exemplu), deciziile în acest sens urmând a fi luate pentru fiecare caz în parte. Documentul este semnat sub rezerva obţinerii aprobărilor interne ulterioare din partea ambelor companii, Hidroelectrica şi Masdar, pe textul final al Acordului Acţionarilor (Shareholder Agreement - SHA), care vor include şi aceste propuneri.

„În aceste momente ne focusăm pe finalizarea negocierilor pentru Acordul Acţionarilor (Shareholder Agreement –SHA) la societatea mixtă ce urmează a fi înfiinţată de cei doi parteneri, Hidro şi Masdar, în cote egale. Ne-am propus ca prima investiţie realizată de noua societate să fie un proiect pilot de montare de panouri fotovoltaice plutitoare pe şapte lacuri de acumulare de pe Oltul mijlociu şi Inferior”, mai spune CEO-ul Hidro.

Hidroelectrica a semnat în martie anul trecut un acord cu Masdar pentru dezvoltarea de proiecte în domeniul energiei regenerabile în România. Controlat de Abu Dhabi National Oil Company, Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA) şi Mubadala Investment Company, Masdar este unul dintre liderii mondiali în dezvoltarea şi investiţiile în proiecte de energie regenerabilă. Compania a investit peste 20 de miliarde de dolari în capacităţi regenerabile la nivel global, cu o putere instalată de aproape 15.000 MW, în operare şi în dezvoltare, potrivit comunicatului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.