Brexitul: ce scoate la lumină, cine se bucură de el şi ce se va schimba de acum încolo

Postat la 27 iunie 2016 2344 afişări

Brexitul: ce scoate la lumină, cine se bucură de el şi ce se va schimba de acum încolo

Pentru unii, victoria taberei care se opune Uniunii Europene în referendumul britanic demonstrează incapacitatea Uniunii de a-şi convinge cetăţenii de utilitatea sa şi de natura sa democratică. Brexitul este o invitaţie pentru schimbarea în profunzime a proiectului european. Însă referendumul şi Brexitul care se întrevede a fost şi este mai întâi de toate un joc politic, unul care a divizat profund societatea britanică şi de care pot profita speculatorii, atât politici, cât şi din afaceri.

Pentru mulţi este clar că referendumul privind apartenenţa Marii Britanii la UE s-a transformat într-o revoltă mută a milioane de britanici contra guvernului lor, contra liderilor celor mai mari partide politice, contra marilor companii şi experţilor de diferite categorii şi din diferite domenii.

Citiţi gratuit E-Paper cu ediţia specială Ziarul Financiar dedicată Brexit

În pofida tuturor avertismentelor, ceva mai mult de jumătate dintre cei care s-au prezentat la vot au ales Brexitul. iar primele rezultate ale alegerilor şi primele interviuri printre votanţi şi politicieni redau imaginea unei societăţi adânc divizate, la nivel geografic (după anunţarea rezultatelor referendumului s-a pus din nou, mai mult sau mai puţin serios, problema independenţei Londrei, un bastion puternic al taberei anti-Brexit), la nivel de clasă socială, de generaţie sau chiar religie, după cum observă revista The Economist.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/brexitul-ce-scoate-la-lumina-cine-se-bucura-de-el-si-ce-se-va-schimba-de-acum-incolo-15509335
15509335
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.