Bookster organizează o campanie de donaţii de cărţi pentru copiii din şcoli aflate în medii vulnerabile

Autor: Ioana Matei Postat la 06 decembrie 2019 510 afişări

Bookster organizează o campanie de donaţii de cărţi pentru copiii din şcoli aflate în medii vulnerabile

În perioada 2 decembrie 2019 – 6 ianuarie 2020, biblioteca publică Bookster organizează campania „Magia unei biblioteci” – o acţiune prin care încurajează cititorii să doneze cărţi pentru copiii care provin din şcoli aflate în medii vulnerabile din România.

Conform Institutului Naţional de Statistică din România, jumătate din şcolile din ţară nu au o bibliotecă, iar anual se închid în jur de 340 la nivel naţional. Ca o consecinţă, în fiecare an elevii au acces la din ce în ce mai puţine cărţi – cu 1 milion mai puţine.

Mai mult, rezultatele recente ale testelor PISA (programul pentru evaluarea internaţională a elevilor) ne arată că ţara noastră se clasează pe locul 47 din 79 de ţări, cu un mare grad de analfabetism funcţional: 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc. Prin această iniţiativă, Bookster îşi doreşte să contribuie la schimbarea în bine a acestor cifre.

„În oraşul meu nu există o bibliotecă, dar nici în şcoală. Eu sunt Andrei, sunt în clasa a VI-a şi vreau să devin profesor când voi fi mare. Visul meu este chiar mai mare decât turnul Eiffel, dar fără o bibliotecă nu pot să-l îndeplinesc.” – Andrei, clasa a VI-a

În cadrul primei ediţii, în 2016, s-au adunat 16.000 de cărţi, înfiinţându-se 36 de biblioteci pentru 13.000 de elevi. Anul acesta Bookster îşi propune să strângă 50.000 de cărţi care vor ajunge în peste 70 de şcoli din România, la care au acces 30.000 de copii. Lista completă a unităţilor şcolare înscrise, punctele publice de colectare şi alte detalii se găsesc pe pagina campaniei: www.bookster.ro.doneaza.

Această iniţiativă este realizată în colaborare cu fundaţia Teach for Romania şi cu profesorii care fac parte din proiect şi sprijinită de numeroase companii din sectorul privat.

„Elevii mei au început cu adevărat să citească abia când le-am dus cărţi în clasă şi i-am încurajat să le răsfoiască pentru a găsi ceva pe placul inimii. Nu putem creşte cititori fără biblioteci bine echipate în apropiere.” Aşa descrie situaţia actuală a unor şcoli din România, Ivona Munteanu, profesor Teach for Romania la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Fundulea, judeţul Călăraşi.

„Magia unei biblioteci” este o iniţiativă care, alături de comunitatea cititorilor din România, îţi doreşte să inspire copiii să-şi descopere visurile şi să le atingă, prin lectură.

Bookster este prima bibliotecă publică modernă din România. De la deschiderea bibliotecii în 2013, cei 73.000 de cititori au făcut 3 milioane de împrumuturi. Aceştia au acces gratuit la 100.000 de cărţi, articole, studii de caz şi materiale video din diferite domenii, de la dezvoltare personală şi profesională, la hobby-uri, beletristică şi cărţi de copii.

Teach for Romania este o organizaţie non-profit care activează din 2014 şi care a adus un sistem de performanţă în educaţia din sistemul public din România. Pentru împlinirea viziunii, educaţie de calitate pentru toţi copiii din România, organizaţia atrage şi pregăteşte oameni motivaţi de a deveni agenţi de transformare în sistemul educaţional românesc, din rolurile de profesori şi învăţători, pentru copiii din medii vulnerabile.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.