BNR lansează luni o nouă emisiune de monede de argint

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 noiembrie 2013 321 afişări

Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 25 noiembrie, un set de două monede din argint dedicat aniversării a 150 de ani de la naşterea doctorilor Gheorghe Marinescu şi Ioan Cantacuzino.

BNR lansează luni o nouă emisiune de monede de argint

Caracteristicile monedelor sunt următoarele: valoare nominală: 10 lei; metal: argint; titlu: 999‰; diametru: 37 mm; greutate: 31,103 g; calitate: proof; cant: zimţat.

Aversul, comun monedelor, redă imaginea parţială a clădirii Universităţii de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, o compoziţie care sugerează cercetarea medicală în domeniile neurologiei şi microbiologiei, valoarea nominală "10 LEI", stema României, anul de emisiune "2013" şi inscripţia în arc de cerc "ROMANIA". Reversul primei monede prezintă portretul şi numele doctorului Gheorghe Marinescu, fondatorul şcolii româneşti de neurologie, şi inscripţia în arc de cerc "150 DE ANI DE LA NASTERE". Reversul celei de-a doua monede prezintă portretul şi numele doctorului Ioan Cantacuzino, fondatorul şcolii româneşti de microbiologie, şi inscripţia în arc de cerc "150 DE ANI DE LA NASTERE".

Seturile, cu monedele ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.

Tirajul acestei emisiuni numismatice este de 500 seturi. Preţul de vânzare, exclusiv TVA, pentru setul de două monede din argint, inclusiv broşura de prezentare, este de 590 lei/set.

Monedele au putere circulatorie pe teritoriul României. Lansarea în circuitul numismatic a setului de monede din argint se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Este a doua emisiune numismatică lansată de BNR în noiembrie, după setul de monetărie dedicat aniversării a 200 de ani de la înfiinţarea, la Iaşi, a Şcolii de inginerie, de către Gheorghe Asachi. Anul acesta, BNR a lansat în total 15 astfel de emisiuni numismatice aniversare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-lanseaza-luni-o-noua-emisiune-de-monede-de-argint-11718360
11718360
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.