BNR a redus dobânda. Ce urmează acum?

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 09 februarie 2014 59 afişări

Cererea internă încă scăzută, creditarea constant slabă şi presiunile inflaţioniste mici au susţinut decizia BNR de a reduce la un nou minim istoric dobânda de politică monetară, de la 3,75% la 3,5% pe an, în aceeaşi încercare de a stimula economia prin împingerea în jos a dobânzilor la credite. În contextul turbulenţelor de pe pieţele financiare, decizia este ultima din ciclul de relaxare a politicii monetare început în iulie 2013.

BNR a redus dobânda. Ce urmează acum?

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru decembrie de la 3% la 3,5%, după ce a inclus în calcul efectul accizei suplimentare la combustibili şi al creşterii accizelor din curs şi inflaţie. Pentru sfârşitul lui 2015, prognoza de inflaţie a BNR este de 3,2%.

"Inflaţia va rămâne cel mai probablil între 1% şi 1,5% în prima jumătate a anului, sub ţinta BNR de 2,5% plus-minus 1%. Estimarea noastră pentru sfârşitul anului este de 3,6%, în condiţiile în care preţurile mai mari la alimente, energie şi combustibili vor pune presiune treptat pe preţurile de consum în partea a doua a anului", apreciază Eugen Şinca, analist al BCR.

Conform discuţiilor cu FMI şi CE, amânarea până în aprilie a accizei suplimentare de 7 eurocenţi la benzină şi motorină ar urma să fie acoperită prin îngheţarea unor cheltuieli ale statului, iar în funcţie de încasările la buget din primele şase luni, rectificarea de buget de la jumătatea anului va  confirma reducerile de cheltuieli operate în acest interval la ministere.

Cât priveşte impasul politic generat de opoziţia preşedintelui Traian Băsescu faţă de semnarea memorandumului cu FMI dacă acesta va include măsura introducerii accizei suplimentare, acesta a fost depăşit în cel mai simplu mod, potrivit premierului Victor Ponta: memorandumul nu va include nimic privind accizele, în ideea că accizele sunt taxe care sunt deja în vigoare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-a-redus-dobanda-ce-urmeaza-acum-12050401
12050401
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.