BNR a menţinut dobânda-cheie la 2,5% în 2019 şi a optat pentru controlul strict al lichidităţii, organizând mai multe licitaţii de atragere de depozite de la bănci

Autor: Claudia Medrega Postat la 31 decembrie 2019 25 afişări

BNR a menţinut pe parcursul întregului an 2019 dobânda-cheie la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută ale băncilor, la nivelul de 8%, şi a optat pentru întărirea politicii monetare prin controlul strict al lichidităţii.

BNR a menţinut dobânda-cheie la 2,5% în 2019 şi a optat pentru controlul strict al lichidităţii, organizând mai multe licitaţii de atragere de depozite de la bănci

BNR a menţinut pe parcursul întregului an 2019 dobânda-cheie la 2,5%, precum şi ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută ale băncilor, la nivelul de 8%, şi a optat pentru întărirea politicii monetare prin controlul strict al lichidităţii.

Totodată, BNR a menţinut în 2019 şi rata dobânzii pentru facilitatea de depozit, la 1,50% pe an, şi rata dobânzii aferente facilităţii de creditare, la 3,50% pe an.

În 2018, banca centrală reluase, după o pauză de un deceniu, ciclul de înăsprire a politicii monetare, majorând în primul semestru dobânda-cheie de trei ori, de la minimul istoric de 1,75% până la 2,5%, pentru a ţine inflaţia sub control. Dobânda-cheie staţionase la minimul istoric de 1,75% din primăvara anului 2015. BNR majorase din august 2008 dobânda-cheie la 10,25%, iar ulterior, odată cu venirea crizei economice, a urmat un trend neîntrerupt de scădere a ratei.

Pe parcursul anului 2019, BNR a sterilizat excesul de lichiditate organizând mai multe licitaţii de atragere de depozite din piaţa interbancară prin depozite cu scadenţa la o săptămână. În iulie, august, septembrie, octom­brie şi noiembrie banca centrală a sterilizat chiar în fiecare săptămână lichidi­ta­tea excedentară din piaţă.

Cea mai mică sumă atrasă de BNR de la bănci în depozite în ultimul an, de doar 121 mil. lei, a fost în 26 august. La polul opus, cea mai mare sumă atrasă de banca centrală din piaţă în 2019, în 15 iulie, a depăşit 17 mld. lei, reprezentând al treilea cel mai mare nivel din ultimul deceniu.

Banca centrală a reluat în aprilie 2018, după o pauză de şapte ani, operaţiunile de atragere de depozite.

Dacă în 2019 BNR a organizat licitaţii de atragere de depozite de la bănci, în 2018 banca centrală organizase 11 operaţiuni repo, prin care a achiziţionat temporar titluri de stat aflate în portofoliul instituţiilor de credit oferindu-le în schimb lichiditate, pentru a tempera creşterea ROBOR.

BNR a păstrat în 2019 ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută ale băncilor, la nivelul de 8%. Ultima dată, BNR a redus în 2017 RMO la valută, de la 10% la 8%, dând băncilor înapoi circa 0,5 mld. euro.

Dacă la începutul crizei rata de rezervă la valută era dublă faţă de cea la lei (40% cu 20%), în prezent cele două rate RMO la lei şi valută sunt egale, ambele coborând la 8%.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bnr,
banci,
dobanda-cheie,
lichiditate
ZF.ro
ULTIMĂ ORĂ: Lovitură puternică pentru economie. Proiectul PSD a devenit realitate. Decizie de ultim moment de la Iohannis ULTIMĂ ORĂ: Lovitură puternică pentru economie. Proiectul PSD a devenit realitate. Decizie de ultim moment de la Iohannis
BREAKING. eMAG are un plan MASIV pentru România. Anunţul care schimbă totul în mijlocul crizei
Mediafax
„Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut „Afacerea Pandemia”. Cum a umflat România până şi factura de 3,4 milioane de euro a „ajutorului umanitar” dat fraţilor de peste Prut
Economiile se prăbuşesc în pandamie, dar cei 4 giganţi din tech au înregistrat un profit de 28 de miliarde de dolari
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Rodeanu: Cel mai mare angajator al oraşului este Primăria. Aşa ceva este inadmisibil Rodeanu: Cel mai mare angajator al oraşului este Primăria. Aşa ceva este inadmisibil
Iohannis, despre traseismul politic: Nu văd cu ochi buni aceste racolări
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Şuhan Educaţia ca şotronul. Pe sărite... COMENTARIU Valeriu Şuhan Educaţia ca şotronul. Pe sărite...
COMENTARIU Valeriu Şuhan Diversiunea inducerii confruntării

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.