BIOGRAFIE: Generalul Jaruzelski, omul legii marţiale în Polonia

Postat la 26 mai 2014 50 afişări

Cel puternic om al Poloniei comuniste, generalul Wojciech Jaruzelski, decedat duminică la vârsta de 90 de ani, va rămâne în istorie ca fiind cel care a impus legea marţială în ţara sa, la 13 decembrie 1981, pentru a încerca în van să reducă la tăcere sindicatul Solidaritatea.

BIOGRAFIE: Generalul Jaruzelski, omul legii marţiale în Polonia

 De asemenea, generalul Wojciech Jaruzelski a fost primul lider comunist din Europa care a favorizat opt ani mai târziu tranziţia spre democraţie, proces ce a asigurat succesul mişcării Solidaritatea a lui Lech Walesa, primul sindicat independent din blocul sovietic.

Cu faţa acoperită în cea mai mare parte a timpului de ochelarii să negri imenşi şi cu o alură rigidă, generalul Jaruzelski îi plăcea să repete că "doar istoria îmi va da dreptate".

El spunea că, în 1981, a ales cel mai mic rău posibil pentru Polonia, salvând-o de invazia trupelor sovietice. O ipoteză respinsă de criticii săi, care afirmă că Uniunea Sovietică, angajată deja în Afganistan, nu era pregătită să intervină.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/biografie-generalul-jaruzelski-omul-legii-martiale-in-polonia-12651106
12651106
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.