Bill Gates dă toţi banii: Pe ce vrea miliardarul să cheltuie 200 mld. de dolari. Gates lansează un avertisment puternic
Bill Gates a anuţat recent că îşi va dubla donaţiile caritabile. Fondatorul Microsoft a declarat că, vrea să doneze în total aproximativ 200 de miliarde de dolari în următoarele două decenii, scrie CNBC.
Motivat de crizele globale – de la sănătatea copiilor la schimbările climatice – şi inspirat de avertismentul lăsat moştenire de magnatul scoţian Andrew Carnegie privind pericolul acumulării excesive de avere de către miliardari, Gates susţine că lumea îşi va aminti de el pentru gesturile sale, nu pentru bogăţia sa.
„Oamenii vor spune multe lucruri despre mine când voi muri, dar sunt hotărât ca ‘a murit bogat’ să nu fie unul dintre ele”, a scris el pe blogul său personal.
Potrivit Bloomberg Billionaires Index, Gates ocupă în prezent locul cinci în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere estimată la 168 de miliarde de dolari. Planul său prevede ca fundaţia sa caritabilă să continue să investească şi să-şi sporească fondurile pentru a atinge pragul de 200 de miliarde de dolari în donaţii, urmând ca organizaţia să-şi încheie activitatea până în 2045, după ce Gates va dona „aproape întreaga” sa avere.
Fundaţia Gates, creată în anul 2000 împreună cu Melinda French Gates, a oferit deja peste 100 de miliarde de dolari pentru sprijin umanitar şi dezvoltare.
Totuşi, în ciuda eforturilor individuale, Gates avertizează că filantropii nu pot compensa total declinul finanţărilor guvernamentale la nivel global.
„State precum SUA, Regatul Unit şi Franţa îşi reduc bugetele pentru ajutor extern cu zeci de miliarde de dolari. Nicio fundaţie, oricât de mare e, nu poate umple acest gol uriaş. Nu e clar dacă marile puteri vor continua să susţină interesele şi celor mai vulnerabili oameni de pe planetă”, a declarat el.
Într-un interviu acordat Financial Times, Gates l-a criticat dur pe Elon Musk pentru rolul jucat în tăierea ajutorului extern american. În februarie, aşa-numitul Departament pentru Eficienţă Guvernamentală creat de Musk a închis practic Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), instituţie care a distribuit 42,5 miliarde de dolari în 2023 pentru servicii esenţiale precum asistenţa medicală, alimentaţia şi accesul la apă potabilă în ţările defavorizate.
„Imaginea celui mai bogat om din lume contribuind la moartea celor mai săraci copii este una greu de acceptat”, a spus Gates.
Estimările iniţiale ale USAID indică un impact devastator al acestor reduceri: un milion de copii ar putea rămâne fără apărare împotriva malnutriţiei severe, iar din lipsa fondurilor 166.000 de mii de decese ar putea surveni din cauza lipsei de medicamente împotriva malariei.
În 2010, Gates, Melinda French Gates şi Warren Buffett au lansat Giving Pledge, încurajând miliardarii lumii să doneze cel puţin jumătate din averile lor în timpul vieţii sau prin testament. Melinda s-a retras între timp din Fundaţia Gates, dar îşi continuă activitatea filantropică prin propria organizaţie.
Elon Musk este unul dintre semnatarii Giving Pledge, dar rămâne incert dacă îşi va onora angajamentul.
„Un aspect aparte al acestui angajament este că îl poţi îndeplini şi după moarte. Aşa că, cine ştie? Poate va deveni un mare filantrop”, a spus Gates pentru New York Times, nu înainte de a sublinia implicarea lui Musk în reducerea ajutorului internaţional.
Potrivit Forbes, Musk a donat mai puţin de 1% din averea sa până în prezent. Donaţiile sale efective – adică sumele efectiv transferate, nu doar promise sau direcţionate către fundaţii personale – sunt estimate la aproximativ 620 de milioane de dolari până în 2023.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro