Bilanţul fondurilor de pensii: active de 17,5 mil. lei la finele lunii iunie

Postat la 13 iulie 2014 33 afişări

Conform Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) şi facultative (pilonul III) au ajuns, împreună, la active nete în administrare în valoare totală de aproape 17,5 mld. lei (4 mld. euro) la sfârşitul lunii iunie.

Bilanţul fondurilor de pensii: active de 17,5 mil. lei la finele lunii iunie

Numărul total al participanţilor la fondurile de pensii se ridică la 6,5 milioane, în timp ce media randamentelor investiţionale pentru întreg sistemul a depăşit 12% în ultimul an.

"Performanţele foarte bune ale fondurilor de pensii, implicarea în creştere în finanţarea economiei reale, funcţionarea fără sincope a mecanismelor sistemului, în condiţii de risc redus pentru participanţi, toate concura la consolidarea sistemului şi, sperăm, la creşterea încrederii în acesta. Pentru a doua parte a anului, prioritatea noastră ca industrie vizează discuţii cu autorităţile pentru promovarea legii de plată a pensiilor private", a declarat Raluca Ţintoiu, preşedintele APAPR.

Cele 8 fonduri de pensii private obligatorii (pilonul II) au ajuns la sfârşitul lunii iunie la 6,16 mil. participanţi şi la active nete administrate de 16,54 mld. lei, conform APAPR. În ultimul an, activele nete ale pilonului II şi-au menţinut ritmul ridicat de creştere (43% faţă de jumătatea anului anului 2013), inclusiv datorită creşterii procentului de contribuţie la 4,5% în 2014. Randamentul mediu în ultimul an este de 12,1%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2008 - luna iunie 2014) este de 11,4% pe an.

Cele 10 fonduri de pensii private facultative (pilonul III) au ajuns la sfârşitul lunii iunie la un număr total de circa 330.000 de participanţi şi la active nete administrate de totală de peste 923 mil. lei, în creştere cu 34% faţă de jumătatea anului trecut. Randamentul mediu în ultimul an este de 12,4%, în timp ce randamentul mediu de la lansare (luna mai 2007 - luna iunie 2014) este de 8,3% pe an.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bilantul-fondurilor-de-pensii-active-de-17-5-mil-lei-la-finele-lunii-iunie-12931978
12931978
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.