Vocea Americii: România ar putea începe exploatarea gazelor de şist în 2020

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 iulie 2014 90 afişări

Criza politică din Ucraina, incluzând disputa cu Rusia asupra livrărilor de gaz natural rusesc, a constrând multe ţări europene să-şi reconsidere dependenţa energetică faţă de Moscova, iar unele dintre acestea studiază noi opţiuni de extragere a gazelor pe plan local, între care controversata extragere a gazelor de şist prin fracturare hidraulică, notează Vocea Americii într-un comentariu publicat sâmbătă.

Vocea Americii: România ar putea începe exploatarea gazelor de şist în 2020

Deşi mare parte a Europei depinde de importurile energetice din Rusia, continentul are rezerve de gaze de şist estimate la 13.000 mld. mc de gaze de şist. Franţa, Polonia şi Ucraina au cele mai mari zăcăminte, însă au fost găsite rezerve şi în România, Bulgaria şi Marea Britanie.

Totuşi, Europa se află departe de momentul când ar putea începe exploatarea comercială a gazelor de şist. Polonia, Marea Britanie şi România se aşteaptă ca exploatarea să înceapă în 2020, scrie Vocea Americii.

La aceasta se adaugă opoziţia din partea grupurilor ecologiste, care reclamă că majoritatea perimetrelor de extracţie se află în preajma unor zone intens populate, expuse la poluarea aerului şi a apei ca urmare a operaţiunilor de fracturare hidraulică.

Există, de asemenea, şi obstacole de ordin politic şi fiscal, ţinând cont de taxele impuse industriei energetice şi de reglementările stricte care creează probleme pentru companiile de profil. "Este mult mai complicat să extragi gaze în Europa Centrală decât în SUA. Deci trebuie să înţelegem mai bine amploarea problemelor şi cum pot fi ele depăşite", afirmă Eric Stewart, preşedintele Consiliilor de Afaceri Româno-American şi Polono-American.

"Cred că fracturarea hidraulică este un element care poate aduce securitate energetică în Europa, dar va fi nevoie de timp îndelungat. Sunt foarte multe alte lucruri care trebui să fie rezolvate", a comentat Keith Smith, fost ambasador american în Lituania, actualmente expert în fracturare hidraulică.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/vocea-americii-romania-ar-putea-incepe-exploatarea-gazelor-de-sist-in-2020-12931350
12931350
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.