Bilanţul BCR Banca pentru Locuinţe: credite de peste 100 mil. lei

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 noiembrie 2013 236 afişări

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), liderul pieţei de economisire-creditare pentru domeniul locativ, a acordat, până în prezent, peste 1.500 de credite, reprezentând finanţări de peste 100 milioane lei pentru dezvoltarea domeniului locativ din România.

Bilanţul BCR Banca pentru Locuinţe: credite de peste 100 mil. lei

Anul acesta, practic creditele s-au dublat faţă de anul 2012, când portofoliul însuma 48,5 milioane de lei. Majoritatea creditelor sunt orientate spre modernizare, renovare, extinderea şi/sau amenajarea locuinţelor, precum şi spre construcţie.

Portofoliul de credite BCR Banca pentru Locuinţe este format mai ales din credite anticipate (42%) şi intermediare (27%) - credite de tip punte - acordate clienţilor cu nevoi locative mai urgente şi care au dorit să investească mai rapid în proiectele lor de locuit. Când clientul întruneşte condiţiile de vechime necesare repartizării contractului de economisire-creditare, creditul intermediar se transformă în credit locativ (Bauspar), cu dobândă fixă în lei de 5% sau 6% pe an.

"Având în vedere creşterea portofoliului BCR BpL şi potenţialul pieţei, considerăm că avem suficiente lichidităţi ca să asigurăm o creştere şi mai puternică a creditelor pentru domeniul locativ oferite de BCR Banca pentru Locuinţe", a declarat Carmen Schuster, vicepreşedinte BCR Banca pentru Locuinţe.

BCR Banca pentru Locuinţe a redus dobânda la creditele intermediare şi anticipate acordate în lei şi garantate cu ipotecă, de la 7% şi, respectiv, 8% pe an la 6,25% pe an, pe toată perioada creditului. Clienţii încheie la acordarea creditului intermediar sau anticipat şi un contract de economisire-creditare. Acesta le asigură la finalizarea contractului de creditare intermediar sau anticipat trecerea în continuare la credit cu dobândă fixă Bauspar de numai 5% sau 6% pe an, în funcţie de tipul produsului ales.

"Băncile pentru locuinţe mizează pe afacerile în monedă naţională. Focusul nostru în perioada următoare va fi pe creditarea anticipată, care, valoric, reprezintă aproximativ 70% din portofoliul BCR BpL. În prezent, BCR BpL acordă credite anticipate cu dobândă fixă de 6,25% pe an pe o perioadă de maxim 4 ani. După aceasta perioadă, clienţii noştri îşi vor transforma contractul de creditare în contract de credit Bauspar, cu dobândă fixă de 5% sau 6% pe an în funcţie de tipul produsului ales", a spus Carmen Schuster.

Pentru următorii ani, instituţia estimează un volum de afaceri de peste 3 miliarde de euro, potrivit lui Schuster.

Valoarea medie a investiţiei clienţilor BCR Banca pentru Locuinţe este de 65.700 lei (cca 14.600 euro). În cazul finanţărilor acordate pentru construcţia de locuinţe, valoarea medie a creditului este de 97.300 lei (echivalent 21.600 euro), iar pentru proiectele de modernizare, reabilitare, amenajare a locuinţei, clienţii investesc în medie 35.900 lei (echivalent 8.000 euro).

În topul creditelor acordate în ultimul an de către BCR Banca pentru Locuinţe se regăsesc: un credit pentru modernizarea şi extinderea locuinţei în valoare de peste 790.000 lei (echivalent 176.000 euro) acordat în judeţul Ilfov, un credit pentru cumpărarea unei case în valoare de 655.000 lei (echivalent 145.000 euro) acordat în judeţul Timiş şi un credit pentru construcţia unei locuinţe în valoare de 395.000 lei (echivalent 87.700 euro) acordat în judeţul Argeş.

Pentru contractele de economisire-creditare prin BpL, prima este garantată de stat şi acordată în perioada de economisire, dobânzile sunt fixe pentru toată durata contractului, iar depunerile sunt garantate de către Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar, în limita sumei de 100.000 euro, echivalentul în lei.

Contractele pot fi încheiate cu BCR BpL direct în sucursalele şi agenţiile BCR, prin reţeaua de distribuţie proprie a BCR BpL, respectiv prin forţa directă de vânzare şi prin partenerii BCR BpL.

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL), subsidiară a grupului BCR specializată în economisirea şi creditarea domeniului locativ în sistem colectiv, a fost înfiinţată în iulie 2008. Principalii acţionari sunt Banca Comercială Română, cu 80% din acţiuni, şi S Bausparkasse der oesterreichischen Sparkassen, bancă specializată în economisire-creditare a grupului austriac Erste, cu 20% din acţiuni.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bilantul-bcr-banca-pentru-locuinte-credite-de-peste-100-mil-lei-11656850
11656850
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.