Sacul lui Moş Crăciun s-a descărcat la Atena

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 10 noiembrie 2013 92 afişări

Creditorii externi grupaţi în "troica" FMI-UE-BCE au venit la Atena cu o listă lungă de condiţii pentru continuarea finanţării pentru Grecia, care deja se confruntă cu o gaură de 2,5 mld. euro în construcţia bugetului pentru 2014.

Sacul lui Moş Crăciun s-a descărcat la Atena

Condiţiile vizează reducerea personalului bugetar cu 4.000 de posturi până la Crăciun, ca parte a unui program de 25.000 de concedieri până în 2015, permanentizarea unei taxe pe proprietăţi care ar fi urmat să fie aplicate doar în 2011, trecerea la executarea silită a celor care nu-şi mai pot plăti ratele la bănci, dar şi reducerea contribuţiilor sociale ale angajatorilor spre a ajuta mediul de afaceri, ceea ce va crea o nouă gaură la buget de 1 mld. euro ce va trebui acoperită din alte surse.

Guvernul Samaras încearcă să se opună îndeosebi cererii privind executarea silită a datornicilor, spre a evita reizbucnirea violenţelor de stradă. Miercuri, Grecia s-a confruntat cu o nouă grevă generală de 24 de ore împotriva măsurilor de austeritate impuse de creditorii externi - a patra grevă generală de la începutul anului.

Şefa FMI, Christine Lagarde, a declarat recent că nu Grecia nu va mai fi nevoită să recurgă la "reduceri generalizate, nediferenţiate ale salariilor şi pensiilor", dar nu a exclus necesitatea unor noi măsuri de corecţie fiscală. Pentru anul curent, estimarea oficială de scădere economică este de 3,8%, faţă de o estimare anterioară privind o scădere cu 4,2%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sacul-lui-mos-craciun-s-a-descarcat-la-atena-11656549
11656549
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.