Bătălia pentru fotoliile lui Kovesi şi Morar a intrat într-o nouă fază

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 noiembrie 2012 39 afişări

Ministrul Mona Pivniceru a ţinut ca nominalizările Ministerului Justiţiei pentru funcţiile de procuror general al României şi procuror-şef al DNA să aibă la bază, în premieră, o selecţie făcută de o comisie de recomandare formată din trei procurori de la PICCJ şi DNA şi un psiholog, comisie care i-a triat pe cei 12 candidaţi, spre a satisface cerinţele de obiectivitate exprimate de oficialii CE şi de ambasadorul SUA.

Dintre cei 4 procurori recomandaţi (câte doi pentru fiecare funcţie), Pivniceru i-a ales în această săptămână pe Tiberiu Niţu, fost adjunct al Laurei Codruţa Kovesi la PICCJ, respectiv pe Ioan Irimie de la DNA Cluj. Justificarea ei a fost că "atâta a avut pe masă" - cu alte cuvinte, alte propuneri mai bune au lipsit, inclusiv fiindcă o serie de procurori (între care şi Daniel Morar, şeful în exerciţiu al DNA) au refuzat să intre în cursă, pe motiv că selecţia s-ar face pe bază de ordine de la USL. Intenţia Monei Pivniceru a fost însă, dimpotrivă, să desemneze nişte candidaţi cât mai puţin susceptibili de criticile PDL, având în vedere că Tiberiu Niţu a fost adjunct al Laurei Kovesi timp de trei ani la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, iar Ioan Irimie a activat la DNA Cluj, aceeaşi pepinieră care l-a dat şi pe Daniel Morar.

Niţu şi Irimie trebuie să primească acum avizul CSM, care a anunţat că îi va intervieva la 22 noiembrie, înainte ca numirea lor să fie supusă aprobării preşedintelui Traian Băsescu.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/batalia-pentru-fotoliile-lui-kovesi-si-morar-a-intrat-intr-o-noua-faza-10275048
10275048
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.