Băncile greceşti, în goană după bani

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 28 aprilie 2013 80 afişări

Cele patru mari bănci greceşti încearcă să atragă necesarul de capital suplimentar de 27,5 mld. euro până la termenul de 30 aprilie acordat de "troica" finanţatorilor externi.

Băncile greceşti, în goană după bani

Peste 90% din capitalul suplimentar provine de la Fondul Elen de Stabilitate, care administrează fondurile alocate de UE, FMI şi BCE, urmând ca guvernul să preia controlul băncilor care nu pot asigura restul din surse private.

Eurobank, cu un necesar total de capital de 5,8 mld. euro, a ajuns în această situaţie întrucât nu a putut atrage investitori privaţi, după ce guvernul elen a blocat fuziunea cu National Bank of Greece. Aceasta înseamnă că Bancpost, deţinută de Eurobank, trece indirect sub controlul statului elen.

Piraeus, a doua mare bancă din Grecia, a reuşit să obţină cele 533 mil. euro de care avea nevoie de la Societe Generale şi Millennium bcp, potrivit presei elene. Alpha Bank va reuşi şi ea în timp util să atragă cele 457 mil. euro necesare, conform analiştilor greci, iar National Bank of Greece încă se luptă să facă rost de 785 mil. euro.

Guvernatorul băncii centrale, George Provopoulos, a estimat că eforturile de a atrage capital s-ar putea prelungi şi în luna mai dacă până la 30 aprilie procesul nu va fi încheiat pentru NBG.

Fondul Elen de Stabilitate administrează 50 mld. euro din pachetele de salvare acordate de "troică", a început în decembrie procesul de recapitalizare pentru National Bank of Greece SA, Eurobank, Alpha Bank SA şi Piraeus Bank SA, spre a le ajuta să ajungă la o rată de adecvare a capitalului de rang I de 9%. Necesarul total de capital suplimentar a fost evaluat la 9,7 mld. euro pentru National Bank of Greece, 7,3 mld. euro pentru Piraeus Bank, 5,8 mld. euro pentru Eurobank şi 4,5 mld. euro pentru Alpha Bank.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bancile-grecesti-in-goana-dupa-bani-10811918
10811918
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.