Banca Mondiala: Dominatia dolarului in sistemul monetar international va lua sfarsit pana in 2025

Postat la 18 mai 2011 55 afişări

Dominatia dolarului in sistemul monetar international va lua sfarsit pana in 2025, pentru a lasa locul unui sistem tripolar, format din moneda americana, euro si yuanul chinezesc, se arata intr-un raport al Bancii Mondiale (BM) referitor la "noua economie mondiala".

"In prezent, euro concureaza tot mai mult dolarul pe piata internationala", potrivit raportului. Pe de alta parte, datorita dezvoltarii continue a economiilor emergente si a contributiei tot mai active la comertul si activitatile financiare transfrontaliere, constatam ca monedele acestora, in special yuanul, vor juca un rol tot mai important. "Cel mai probabil scenariu pentru sistemul monetar international este un sistem multiplu de valute, centrat in jurul dolarului, euro si yuanului", anticipeaza autorii raportului. Potrivit acestui scenariu, dolarul va pierde pozitia dominanta pana in 2025, lasand loc unui rol sporit la nivel international al euro si yuanului. Dezvoltarea unui sistem monetar multipolar este una dintre prioritatile presedintiei franceze a G20, care va avea ca punct culminant un summit la Cannes, in noiembrie.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
economie,
Banca Mondiala,
concluzii,
raport,
dolar
/actualitate/banca-mondiala-dominatia-dolarului-in-sistemul-monetar-international-va-lua-sfarsit-pana-in-2025-8271665
8271665
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.