Băile Neptun, clădire-monument din România care a atras atenţia Europei, a mai rămas fără un perete de rezistenţă

Postat la 06 ianuarie 2022 509 afişări

Băile Neptun, clădire-monument din România care a atras atenţia Europei, a mai rămas fără un perete de rezistenţă

Încă un zid din clădirea Băilor Neptun, de la Herculane, s-a dărâmat la sfârşitul anului trecut. Este vorba despre una dintre cele mai frumoase şi valoroase clădiri de patrimoniu din România, cu o istorie incredibilă, care este lăsată de izbelişte de către autorităţi.

Doar o mână de tineri se mai îngrijesc să ţină în viaţă clădirea Băilor Neptun de la Herculane. Asociaţia Locus din Timişoara a semnat cu Primăria Herculane un protocol, sub titlu Herculane Project, pentru a putea face lucrări pentru salvarea şi conservarea clădirii.

În ultimii trei ani, tinerii au reuşit să strângă aproximativ 100 de mii de euro, din diverse campanii de donaţii, bani pe care i-au investit în lucrări specifice de igienizare, punere în siguranţă şi conservare. Doar că suma strânsă nu a fost îndeajuns pentru finalizarea lucrărilor şi o parte de clădire, unde nu s-a intervenit, are din nou de suferit.

“Finalul anului 2021 a oferit echipei Herculane Project una dintre cele mai neplăcute şi triste veşti cu putinţă. În ciuda faptului că era anticipat, cu toţii speram ca momentul să întârzie cât mai mult: un zid parte din structura de rezistenţă a clădirii Băilor Neptun s-a prăbuşit.

Echipa Asociaţiei Locus a început în această toamnă revizuirea proiectului de punere în siguranţă astfel încât măsurile propuse să răspundă noilor nevoi ale Băilor Neptun datorate degradării constante a clădirii. Punerea în siguranţă este singura unealtă legală la care ONG-ul poate apela datorită problemelor juridice pe care imobilul Băilor Neptun le are”, spune Oana Chirilă, preşedinta Asociaţiei Locus.

Cititi mai multe pe www.gandul.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cladire,
neptun,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.