Ce avea în casă un colonel din cadrul Serviciul de Securitate rusesc: 72 milioane de dolari, 8 milioane de euro şi 811 milioane de ruble. Se estimează că Serviciul de Securitate a furat doar în ultimul deceniu 110 miliarde de dolari din asset-urile băncilor din Rusia

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 02 februarie 2020 742 afişări

Ce avea în casă un colonel din cadrul Serviciul de Securitate rusesc: 72 milioane de dolari, 8 milioane de euro şi 811 milioane de ruble. Se estimează că Serviciul de Securitate a furat doar în ultimul deceniu 110 miliarde de dolari din asset-urile băncilor din Rusia

Un caz nemaiîntânit de fraudă şi mită a avut loc în Moscova, unde Kirill Cherkalin – membru al Serviciului Federal de Securitate a Rusiei – deţinea o cantitate impresionantă de cash. Mai exact, Cherkalin avea în casă 50 milioane de dolari, 1,8 milioane de euro şi 17 milioane de ruble. În centrul oraşului, într-un apartament pe care îl împărţea cu o iubită, avea mai multe cutii de pantofi, genţi şi valize umplute cu 22 milioane de dolari, 6,5 milioane de euro şi 794 milioane de duble. Per total, deţinea circa 100 milioane de dolari în valută, ceasuri din aur şi diamante, patru apartamente şi o casă de aproape 500 m² în Razdory, o suburbie a Moscovei unde şi-au construit case cei mai bogaţi oameni ai societăţii ruse, scrie Bloomberg,

Cherkalin nu este nici vreo autoritate de la Kremlin, nici vreun oligarh care şi-a construit averea prin exploatarea petrolului. Până primăvara trecută, a fost colonel al unuia dintre zecile de subdepartamente din cadrul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), principalul succesor al sovieticului KGB.

În vârstă de 38 de ani, Cherkalin este o figură centrală în peisajul mondial al supravegherii bancare. În perioada în care noile reglementări înceapu să lichideze credite pe bandă rulantă, şi în care acuzaţiile de spălare de bani, fraudă şi furt apăreau într-un ritm record, Cherkalin era principalul manager al Departamentului K, sectorul financiar al unităţii de contra-spionaj din cadrul FSB-ului. Împreună cu alte autorităţi de reglementare, putea să decidă ce bănci vor fi închise şi dacă proprieterii primeau sau nu sentinţe definitive.

În prezent, Cherkalin este închis într-un penitenciar din Moscova în urma unor acuzaţii de fraudă şi şpagă, însă nu a comentat până acum pe baza celor întâmplate. În noiembrie, avocatul acestuia declara că sumele de bani găsite în apartament veneau din „surse din afara legii”.

Cazul lui Cherkalin scoate în evidenţă amprenta economică a aparatului de securitate din timpul „mandatului” de 20 de ani al lui Vladimir Putin la cârma Rusiei. Deşi nu apare în statistici oficiale sau rapoarte, influenţa FSB-ului şi agenţiilor de aplicare a legii se extinde până în sectorul de business, denaturând pieţele şi subminând investiţiile.

Timp de ani de zile, sectorul bancar a fost o mină de aur pentru serviciile de securitate, sumele găsite în apartamentul lui Cherkalin fiind extrem de mari până şi pentru un oligarh al petrolului sau pentru un miliardar din big tech. Autorităţile de reglementare, incluzând aici Banca Centrală, au declarat că managerii de departament au furat circa 7 trilioane de ruble (100 miliarde de dolari) din asset-uri băncilor doar în ultimul deceniu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
furt,
miliarde,
reglementare,
securitate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.