Atenţie dacă aveţi salariile „mascate“ pe microîntreprindere: Fiscul se uită la ce scrie pe LinkedIn, pe cartea de vizită şi la adresa de e-mail folosită

Autor: Adelina Mihai, Ramona Cornea Postat la 22 august 2022 1587 afişări

Codul Fiscal prevede de mai mulţi ani o serie de şapte criterii dintre care o activitate trebuie să îndeplinească mini­mum patru pentru ca ea să fie carac­terizată ca o activitate independentă în scopul impozitării. .

Cei care obţin venituri prin microîntreprinderi şi care nu îndeplinesc cel puţin patru din cele şapte aşa-numite „criterii de independenţă“ ar putea avea probleme în cazul unui control al Fiscului, pentru că inspectorii ANAF se uită la profilurile de pe reţelele sociale şi la adresele de e-mail folosite de proprietarii de microîntreprinderi atunci când vin în control.

„Codul Fiscal prevede de mai mulţi ani o serie de şapte criterii dintre care o activitate trebuie să îndeplinească mini­mum patru pentru ca ea să fie carac­terizată ca o activitate independentă în scopul impozitării. Din aceste criterii fac parte: a presta o activitate pentru mai multe companii, o activitate cu propria ta bază materială şi intelectuală, a face parte dintr-un organism profesional care reglementează activitatea, a avea posibilitatea să îţi faci singur programul de lucru, să nu ai un concediu plătit de un aşa-zis angajator şi aşa mai departe. Ca şi până acum, va rămâne esenţial şi în viitor pentru microîntreprinderi şi pentru persoane fizice independente să testeze permanent dacă aceste criterii de independenţă sunt îndeplinite. În momentul în care acestea nu sunt îndeplinite trebuie foarte serios luat în considerare faptul că regimul fiscal de impozitare al respectivului este cel de venituri din salarii“, a explicat Nadia Oanea, consultant fiscal în cadrul companiei Tax & Trainings.

Chiar dacă ordonanţa 16 din 2022, care a adus o serie de modificări fiscale pentru microîntreprinderi şi pentru PFA-uri, nu aduce noutăţi în ceea ce priveşte criteriile de independenţă prevăzute în Codul Fiscal, deţinătorii de astfel de entităţi trebuie să fie foarte atenţi la acestea atunci când îşi fac planurile de business pentru anii următori.

„Dacă, de exemplu, un CEO este încadrat cu un contract de muncă individual la un angajator şi are o fişă a postului, iar tot el are şi un contract de prestări servicii prin intermediul unei microîntreprinderi cu acelaşi angajator - respectiv client pentru microîntreprindere - , este foarte uşor de făcut o paralelă între obiectul contractului de prestări servicii şi atribuţiile din fişa postului. Dincolo de acest aspect se verifică foarte simplu din ce sediu prestează serviciile directorul executiv, cu ce bază materială le prestează; ce adresă de e-mail are, de unde îşi trimite corespondenţa; mai are şi alţi clienţi în afară de angajatorul unde are şi un contract de muncă cu salariul minim pe economie? Sunt acele şapte criterii dintre care patru trebuie îndeplinite cumulativ astfel încât să te poţi încadra în categoria de prestaţii independente şi tranzacţii venituri independente“, a explicat Florentina Şuşnea, managing partner, compania de consultanţă şi audit PKF Finconta.

În cazul în care deţinătorul de micro­întreprindere nu îndeplineşte patru criterii de independenţă, acele venituri sunt reîncadrate ca venituri de natură salarială şi impozitate cu toate contribuţiile şi taxele aferente.

„ANAF se uită inclusiv la comunicarea pe reţelele de social media, la adrese de e-mail de companie, la ce scrie pe cartea de vizită. Din experienţa clienţilor pot să vă spun că aceste indicii contează. Fiecare situaţie trebuie tratată de la caz la caz. Cred că, în esenţă, pe această zonă a reclasificării veniturilor ca venituri din salarii am avut o amnistie acum câţiva ani şi acel moment a fost cumva un moment zero şi şansa persoanelor fizice să îşi regândească structura juridică a contractelor“, a mai spus consultantul fiscal Nadia Oanea.

Care sunt cele şapte criterii de independenţă din care trebuie îndeplinite cel puţin patru pentru ca veniturile obţinute pe microîntreprinderi şi PFA-uri să nu fie impozitate ca salarii:

1) persoana fizică dispune de libertatea de alegere a locului şi a modului de desfăşurare a activităţii, precum şi a programului de lucru;

2) persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea pentru mai mulţi clienţi;

3) riscurile inerente activităţii sunt asumate de către persoana fizică ce desfăşoară activitatea;

4) activitatea se realizează prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfăşoară;

5) activitatea se realizează de persoana fizică prin utilizarea capacităţii intelectuale şi/sau a prestaţiei fizice a acesteia, în funcţie de specificul activităţii;

6) persoana fizică face parte dintr-un corp/ordin profesional cu rol de reprezentare, reglementare şi supraveghere a profesiei desfăşurate;

7) persoana fizică dispune de libertatea de a desfăşura activitatea direct, cu personal angajat sau prin colaborare cu terţe persoane în condiţiile legii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
email,
salarii,
uitare,
carte,
fisc,
folosire

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.