ASF a transmis Finanţelor un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea statutului Rasdaq

Postat la 16 octombrie 2013 37 afişări

ASF a transmis Ministerului Finanţelor un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea statutului Rasdaq, propunerea prevăzând dreptul acţionarilor de a stabili dacă firmele vor fi mutate pe o piaţă reglementată sau pe un sistem alternativ de tranzacţionare.

ASF a transmis Finanţelor un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru stabilirea statutului Rasdaq

 Statutul incert al pieţei Rasdaq este o problemă care trenează de mai mulţi ani şi pe care fosta Comisie Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) şi Bursa nu au reuşit să o soluţioneze. Această situaţie a dus la numeroase dispute între Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), CNVM şi Bursă.

Totul a început după ce în 2004 au fost schimbate prevederile la nivel european, care stabilesc împărţirea pieţelor în reglementată şi sistem alternativ de tranzacţionare. Rasdaq nu mai poate fi considerată piaţă reglementată, aşa cum CNVM a stabilit la înfiinţarea Rasdaq (în 1996), însă Comisia nu a încadrat Rasdaq nici ca sistem alternativ de tranzacţionare.

CNVM a stabilit, totuşi, că firmele şi investitorii de pe Rasdaq trebuie să respecte aceleaşi reguli ca pe o piaţă reglementată, inclusiv lansarea de oferte publice de preluare şi dreptul acţionarilor minoritari de a se retrage din acţionariat înainte de delistare. Clarificarea statutului Rasdaq a fost cerută chiar şi de procurori, pentru a putea stabili dacă unele infracţiuni sunt de factură penală.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/asf-a-transmis-finantelor-un-proiect-de-ordonanta-de-urgenta-pentru-stabilirea-statutului-rasdaq-11524652
11524652
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.